A trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. De aici aflăm că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă, dacă nu va lepăda credința în zeul Baal. Pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, nesocotesc cele vestite de Ilie, nu va mai ploua timp de trei ani și jumătate.
Sfântul Ilie este nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit. Aici va fi hrănit în chip minunat de un corb și de un înger pe drumul spre Muntele Horeb. Mai târziu ajunge la văduva din Sarepta Sidonului, unde îl va învia pe fiul acesteia și îi va înmulți făina și uleiul. Spre sfârșitul anilor de secetă, pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reușit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au reușit să facă.
Înaintemergător al Mântuitorului
Din cartea a IV-a Regi, capitolul doi, aflăm ca prorocul Ilie, după ce a lăsat ca urmaș pe Elisei, a fost luat de un car de foc și înălțat la cer, fără a trece prin moarte, și asta pentru că el va reveni la sfârșitul lumii alături de Enoh să pregătească lumea pentru venirea lui Hristos în slavă, se vor lupta cu Antihrist și vor fi omorâți de el. Ei vor fi înviați de Hristos după ce Antihrist va fi nimicit.
Tot sfântul Ilie se arată pe Muntele Taborului alături de Moise la Schimbarea la față a Mântuitorului.
Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Sfântul Ilie este socotit și răpit monahismului creștin.
Cele trei site
Într-o zi, un om veni la un înțelept şi-i spuse: „Ascultă, învățătorule, trebuie să-ţi povestesc cum s-a comportat prietenul tău”. „Numai un pic, îl opri înțeleptul. Ai trecut ceea ce vrei să spui prin cele trei site?” „Care trei site?”, întrebă omul plin de mirare. „Întocmai, prietene, trei site. Să cercetăm dacă tot ceea ce vrei să-mi spui poate trece prin cele trei site: Prima este a adevărului. Ai verificat dacă tot ceea ce vrei să-mi spui e adevărat?” Omul îi răspunse: „Nu, le-am auzit şi eu la rândul meu, şi…”. „Bine, dar te-ai folosit de a doua sită, cea a bunătății? Dacă ceea ce vrei să-mi povestești nu e tocmai adevărat, nici bun, vrei cel puțin să mi-o spui cu bunătate?” „Păi…”, răspunse celălalt șovăind. „Așa, spuse înțeleptul. Să încercam atunci să ne folosim de cea de-a treia sită şi să vedem dacă ceea ce vrei să-mi povestești este de folos”. „De folos? Păi nu știu dacă…” „Atunci, spuse înțeleptul surâzând, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu e nici adevărat, nici bun şi nici de folos, prefer să nu știu, iar pe tine te sfătuiesc să uiți totul”.
Preot Olivian SANDU