Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative, început în toamna anului 2017, reprezintă încă o dovadă a incapacităţii multor oficiali şi funcţionari plătiţi de către stat din buzunarul cetăţenilor. Deşi au trecut doi ani de pandemie, şi suntem în pragul celui de-al şaselea val spitalul care ar aduce o gură de oxigen sistemului sanitar este ţinut în continuare închis, iar autorităţile pasează vina de la unul la celălalt.
„Așteptăm notificarea de la CNI pentru recepție”
În prezent, potrivit primarului Cosmin Andrei, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (instituție finanțatoare a lucrărilor) și cei ai constructorului trebuie să perfecteze documentele care să ateste că lucrările au fost finalizate. Deși recepția lucrărilor trebuia să aibă loc la jumătatea lunii aprilie, acest lucru nu s-a întâmplat.
“Așteptăm notificarea de la Compania Națională de Investiții pentru recepție. Lucrările noastre au fost finalizate (racordul noului spital la rețelele de utilități – n.r.), am transmis documentele. Acum este o relație între CNI și constructor pentru a emite documentul constatator de finalizare a lucrărilor. Nu avem decât să așteptăm notificarea de la CNI pentru recepție și pentru transmiterea clădirii în proprietate, pentru a o administra și a-i da destinația așa cum a fost gândită”, a declarat Cosmin Andrei.
Până să fie făcută recepția, sunt abordate alte chestiuni organizatorice, având în vedere că noul spital va funcționa ca secție a Spitalului de Recuperare “Sfântul Gheorghe“.
„În paralel, cu colegii de la Spitalul de Recuperare, cu domnul manager Dăscălescu, lucrăm la modificarea organigramei, Regulamentului de Organizare și Funcționare, etape premergătoare pentru a fi funcțional acest spital. Va fi folosit și personalul existent, vor fi și posturi noi. Toate avizele Direcției de Sănătate Publică presupun proprietatea pentru această clădire. Neavând proprietatea asupra clădirii, nu am demarat acest demers pentru avizare la DSP. Dar îl discutăm premergător”, a concluzionat edilul.
„Noi am plecat de acolo, lichidatorul a preluat totul„
Constructorul a plecat din șantier de câteva luni. Pe ușa spitalului scrie că „în acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar„.
„Noi am plecat de acolo, lichidatorul a preluat totul„, a declarat Victor Mihalachi. Reprezentantul firmei Edge Business Restructuring Advisors SPRL, lichidatorul firmei Victor Construct, a declarat că încă nu a fost stabilită data la care va fi făcută recepția spitalului.
„Există o discuție referitoare la faptul că proiectantul trebuie să predea referatele. Până nu sunt predate aceste documente, nu poate fi făcută recepția. Știm că spitalul a fost finalizat. Se caută soluții pentru a fi făcută recepția„, a declarat acesta.
Șantierul a fost deschis în noiembrie 2017
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.
Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator, respectiv Compania Naţională de Investiţii. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Pe tema utilităţilor au existat multe contre şi în Consiliul Municipal. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022. Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității.
„Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus <facem aici spital>, fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.
Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.