spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTConsiliul Judeţean vrea și sediul Uzinei electrice

Consiliul Judeţean vrea și sediul Uzinei electrice

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani intenționează să achiziționeze un nou monument istoric și de arhitectură. Este vorba de fosta „Uzină electrică” a municipiului Botoșani, de la începutul secolului al XIX-lea, inclusă din 2015 pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii.

Imobilul a aparținut societății Servicii Energetice Moldova S.A., care a intrat în faliment, iar lichidatorul, Sierra Quadrant S.R.L., a notificat Ministerul Culturii și Cultelor cu privire la intenția de a valorifica clădirea. Cum Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune, lichidatorul a notificat și autoritățile publice locale, iar cei din conducerea CJ s-au arătat interesați de preluarea clădirii.

Subiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJ de miercuri, 13 iulie, însă, întrucât nu a fost atins cvorumul necesar, dintre cei 33 de consilieri județeni fiind prezenți numai 22, eventuala achiziție ar urma să fie dezbătută în cadrul unei alte ședințe extraordinare convocată pentru ziua de luni, 18 iulie.

„Având în vedere atât amplasarea, cât și caracteristicile constructive, imobilul în cauză poate avea o utilitate publică și poate fi declarat bun de interes județean”, se arată în proiectul de hotărâre, menționându-se totodată că „propunerea de exprimare a dreptului de preemțiune este motivată și de lipsa acută de spații pentru unitățile subordonate”.

Imobil construit în 1906

Construit în 1906, imobilul este situat în Calea Națională nr. 36 și beneficiază de un teren intravilan în suprafață de 1.356,00 mp și construcție în suprafață construită la sol de 850,00 mp. Deși mulți plasează construcția edificiului sub autoritatea inginerului Anghel Saligny, într-un studiu publicat în 2003, inginerul Dumitru Agachi, fost șef al Inspectoratului Județean în Construcții, a ajuns la concluzia că nu au fost identificate documente oficiale sau înscrisuri care să confirme această ipoteză.

În plus, lucrările electrice au fost realizate de Societatea Română de Electricitate A.E.G care avea o relație “filială” cu firma germană de electricitate A.E.G.. La construirea uzinei și-ar fi adus aportul arhitectul George Botescu și inginerul Lucian Eraclid, care ar fi adapat un proiect tehnic verificat în practică de firma germană.

Interesant este că municipalitatea a anunțat că vrea să cumpere parcul din fața sediului Electrica – Eon, de la intersecția Bulevardului Mihai Eminescu cu strada Sucevei și Calea Națională.

CJ a mai achiziționat, la finele anului trecut, un alt monument istoric, Casa Moscovici, de la societatea Nord Proiect, cu 3.235.452 lei, echivalentul a 658.000 euro.

Pentru „Uzina Electrică” ar trebui să se facă o evaluare de către un expert al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, în vederea stabilirii valorii de piață a imobilului.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
18.8 °
17.8 °
61 %
0.5kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...