Profesorul clujean Marius Balo, care a stat închis opt ani într-o pușcărie din China, a ajuns la Botoșani, în pelerinajul său început pe 29 iunie și dedicat memoriei eroilor români și a celor care s-au stins în închisorile comuniste.
Eliberat pe 29 martie, la fix 8 ani de la încarcerare, el vrea să parcurgă acum 2922 de kilometri, exact numărul de zile în care a stat închis. Până acum a străbătut pe jos aproape 400 de kilometri, ca un veritabil pelerin, cu o traistă și cu un toiag, dar și cu un bagaj cu lucruri personale. Pentru că pelerinajul ar trebui să dureze 100 de zile, în fiecare zi parcurge în medie cam 30 de kilometri.
Marius Balo a ajuns la Botoșani marți, pe 12 iulie a.c. și a fost găzduit de un localnic, Victor Kiv, care i-a pus apartamentul la dispoziție, iar miercuri dimineață a ajuns în Centrul vechi al municipiului Botoșani, în Piața 1 Decembrie 1918, unde a rostit o rugăciune în faţa monumentului dedicat maiorului Grigore Ignat şi camarazilor săi de luptă din Compania de mitraliere, care s-au jertfit în luptele din Primul Război Mondial. A urmat apoi o vizită la expoziția permanentă „Botoșaniul Istoric”.
„Suntem într-un moment de cumpănă și trăim momente de mare însemnătate”
În tot acest timp, Marius Balo a relatat despre experiențele prin care a trecut în China, punându-le în oglindă cu ceea ce se întâmplă acum în România pentru a înțelege mult mai bine ce înseamnă democrația.
„Eu nu sunt deținut politic, dar vreau să le aduc un omagiu celor care s-au jertfit pentru țară, pentru suferința lor și pentru exemplul pe care ni l-au lăsat, pe care trebuie să-l adaptăm vremurilor noastre și să ne folosim de acea înțelepciune pe care o aveau ei.
Suntem într-un moment de cumpănă și trăim momente de mare însemnătate și ar trebui să ne tragem seva, curajul și înțelepciunea din trecut, de la ei – cei care s-au jertfit pentru libertate. Fiecare generație trebuie să dea un examen, iar acum este examenul generației noastre”, a spus Marius Balo, care a pus la punct pelerinajul încă din perioada în care era închis.
Cât privește situația din China, acesta susține că este „cum nici nu ne putem imagina”.
„Totul este de fațadă acolo. Că au judecători, că au avocați, astea sunt așa, doar de formă. Este sistemul acela comunist… Se merge pe propria confesiune – nu este nevoie de martori, nu este nevoie de declarații…
Ești presat și strâns până când mărturisești, și mărturisești inclusiv ceea ce nu ai făcut”, a povestit Marius Balo, care s-a destăinuit că la un moment dat a solicitat să fie transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa în țară, dar cererile sale nu au fost luate în considerare decât în momentul în care presa a relatat despre cazul său.
Transfer în țară aprobat în 2019
Chiar și așa, transferul în România a fost aprobat abia în 2019, dar nu a mai fost pus în aplicare niciodată pentru că a venit pandemia de Covid-19, iar toate procedurile au fost sistate din cauza restricțiilor de circulație.
„Eu nu am trăit în România în perioada comunistă decât foarte puțin. Avem 7-8 ani când s-a întâmplat Revoluția, dar văd astăzi cum sunt lucrurile. Și după opt ani de absență văd cât de mult s-au schimbat lucrurile, cât de mult a evoluat societatea noastră… faptul că suntem incluși în Uniunea Europeană. Totul începe să arate bine.
Mai avem un drum lung de parcurs pentru că, auzeam undeva, că atât timp cât tu ești în perioada comunistă, atât timp trebuie să treacă după ce s-a încheiat acea perioadă a trecut ca tu să îți revii la un nivel zero. Și dacă noi am fost 50 de ani, va trebui să treacă tot 50 de ani să ne vindecăm de această meteahnă”, a adăugat Marius Balo.
„Este o altă lume aici”
Ce l-a surprins pe clujean a fost faptul că imediat ce a trecut de Pasul Tihuța, lumea aproape că s-a schimbat. Dacă transilvănenii l-au întâmpinat cu o oarecare reținere și răceală, cei din Ardeal fiind mai reținuți în a-și exterioriza emoțiile și sentimentele, odată ajuns în Moldova el a fost întâmpinat de oameni calzi, care au încercat să-l ajute, fiecare după puterile lor.
„Sunt oameni pe care i-am văzut pentru prima dată în viață, dar care i-am simțit imediat alături de mine ca pe niște prieteni adevărați. Este o altă lume aici”, a recunoscut Marius Balo.
Ieri, acesta a plecat spre Liteni (județul Suceava), iar de acolo traseul va continua spre Pașcani – Roman – Bacău – Târgu Ocna – Mărășești – Focșani – Râmnicu Sărat – Brăila – Tulcea – Periprava – Poarta Albă – Jilava – București – Ploiești – Mișlea – Brașov – Blaj – Aiud – Alba Iulia – Deva – Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad – Oradea – Zalău – Baia Mare – Sighet – Cavnic – Gherla – Cluj-Napoca.