Primarul Cosmin Andrei a fost în această săptămână la București pentru a continua demersurile vizând obținerea unui sprijin financiar pentru acoperirea datoriei pe care municipalitatea o are la licihidatorul Termica.
“Am avut discuții care vor fi luate în calcul la următoarea rectificare bugetară. Sunt multe UAT-uri în situația noastră și am transmis în continuare solicitarea noastră, de care se va ține cont“, a declarat edilul.
Sprijin solicitat încă din luna aprilie
La finele lunii aprilie, s-a anunțat că se fac demersuri pentru stingerea datoriei de aproximativ 80 de milioane de lei, pe care municipalitatea o are la lichidatorul Termica. Primăria Botoşani a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că este bună de plată.
Aproape toată suma trebuie să ajungă în conturile statului român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Ministerul Finanţelor.
„Suntem optimişti, avem un orizont de aşteptare de aproximativ două luni în care guvernul analizează şi situaţia altor UAT-uri de la nivel naţional, care au de plată datorii către bugetul consolidat. Suntem optimişti, am vorbit la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Dezvoltării, instituţie care promovează această hotărâre de guvern şi aşteaptă memoriile noastre pe care le avem pregătite, cu descrierea datoriei, aşa cum este eşalonată, cu tabelul creditorilor, de unde vrem să arătăm că statul român este cel care încasează bani”, declara la finele lunii aprilie primarul municipiului.
Somație primită în urmă cu un an
Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată.
Executorii s-au adresat primăriei, după ce Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, a avut câștig de cauză în instanță. În 2010, patrimoniul Termica a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor. În 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat. Constantin Lulu Dascălu a obţinut în instanţă anularea facturii prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.
După ce a fost somat să plătească zeci de milioane de lei, municipalitatea a obţinut suspendarea executării, până la finalizarea proceselor. Acestea s-au încheiat, dar în favoarea lichidatorului.
Puncte termice obținute de lichidator
Pe lângă zecile de milioane de lei pe care primăria trebuie acum să le plătească, Constantin Lulu Dascălu a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, lichidatorul Termica a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.