spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTForţe de ordine îngenunchiate de mafioţi (VIDEO EXCLUSIV)

Forţe de ordine îngenunchiate de mafioţi (VIDEO EXCLUSIV)

♦ Un tânăr a fost înjunghiat chiar sub ochii poliţiştilor după o răfuială în centrul oraşului. Opt bărbaţi au mers în faţa sediului Poliţiei cu două mașini, înarmați cu săbii și macete cu intenția clară de a se răzbuna
♦ Deşi încăierările au avut trei episoade, instituţiile statului spun că şi-au făcut treaba
♦ Reporterii Monitorul au obţinut imagini exclusive de la una dintre ciocniri. În imagini se vede clar cum poliţiştii sunt depăşiţi de situaţie

Evenimentele din ultimele zile par să fi dat peste cap sistemul judiciar, dar și pe cel de ordine şi siguranță publică. Vitale într-un stat de drept, instituțiile puse să aplice legea și să ocrotească ordinea publică se dovedesc a fi complet depăşite, nu doar de situaţia din teren, ci şi de lipsa de reformă, de organizare, de viziune şi de o conducere eficientă, profesionistă şi competentă. La modurile în care acţionează sau nu în faţa provocărilor specifice atribuţiilor ce le au, aceste instituții dovedesc o lipsă crasă de pregătire, organizare, profesionalism şi de preocupare să-şi facă treaba.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cele mai bune dovezi sunt evenimentele violente petrecute în municipiul Botoșani, unde, în numai câteva zile, membrii a două grupuri de tineri au avut trei ciocniri soldate cu distrugeri și răniți, dar și cu tulburarea gravă a liniștii și ordinii publice, pentru aplanarea spiritelor polițiștii fiind nevoiți să facă uz de armă.

Este drept, violențele s-au soldat cu reținerea a 12 suspecți în total. Doar că 9 dintre ei au fost puși deja în libertate sub control judiciar, deși actele comise ar fi putut fi incluse lejer în rândul infracțiunilor deosebit de grave gen tentativă de omor sau constituire de grup infracțional organizat. În schimb, atunci când au cântărit faptele, polițiștii și procurorii au considerat că ce s-a întâmplat pe străzile municipiului, inclusiv în centrul orașului, ar fi simple bătăi soldate cu tulburarea liniștii și ordinii publice, făcându-se abstracție de evoluția evenimentelor, de pregătirile combatanților pentru confruntări, arsenalul de arme albe deținut de cei implicați, sfidarea forțelor de ordine publică și urmări.

Tânăr înjunghiat sub ochii poliţiştilor

Într-o înșiruire simplă a evenimentelor, violențele ar fi debutat duminică seara, pe 3 iulie a.c., când mai mulți tineri l-au atacat pe un botoșănean de 35 de ani și i-au distrus mașina. Incidentul a fost anunțat la poliție încă de atunci, dar, din câte s-a văzut, forțele de ordine au ignorat riscul ca evenimentele să degenereze. Prin urmare, în primele zile nu s-a luat niciun fel de măsuri față de autori.

Din acest motiv, în noaptea de marți spre miercuri (n.r. – 5 spre 6 iulie a.c.), răfuielile dintre cele două grupări au devenit și mai sângeroase, combatanții încăierându-se chiar în centrul orașului, pe strada Marchian, în imediata apropiere a sensului giratoriu de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.

Un tânăr a fost înjunghiat chiar sub ochii polițiștilor, iar alți doi au fost răniți. Paradoxal, ultima confruntare dintre tabere a avut loc câteva ore mai târziu, în imediata apropiere a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde opt tineri au venit cu două mașini și înarmați cu săbii și macete cu intenția clară de a se răzbuna, câțiva dintre ei fiind cât pe ce să intre cu armele albe chiar în curtea IPJ.

Abia atunci polițiștii au făcut uz de armă. Iar norocul a fost că de serviciu erau doi polițiști cu experiență, care au scos imediat pistoalele și au tras. Dacă în locul celor doi agenți ar fi fost polițiști abia veniți de pe băncile școlii sau angajați direct, aceștia din urmă nu ar fi avut curajul să tragă cu armele.

Protagonişti lăsaţi în liberate

Este drept, în urma intervențiilor din noaptea de 5 spre 6 iulie nouă dintre protagoniști au fost reținuți, însă după numai 24 de ore aceștia au fost eliberați. Asta pentru că, în loc să încadreze faptele la infracțiuni grave pentru a descuraja din fașă alte incidente asemănătoare (n.r. – mai cu seamă că protagoniștii păreau pregătiți de război), polițiștii, dar și procurorii, au apreciat că ar fi vorba de simple agresiuni și tulburarea liniștii și ordinii publice.

În traducere, ca și cum doi oameni s-ar fi bătut pe stradă și ar fi țipat unul la altul. Asta deși polițiștii știau gravitatea celor întâmplate, că unul dintre răniți a fost internat în spital cu două leziuni la abdomen, deși în mașini au fost găsite arme albe, iar forțele de ordine au fost sfidate în timpul intervenției. Ba mai mult, erau datori să știe că pentru o astfel de încadrare juridică ei nu puteau cere arestarea preventivă, iar dacă ar fi cerut acest lucru, solicitarea putea fi respinsă de instanță. Prin urmare, suspecții au fost plasați direct sub control judiciar.

Nu același lucru s-ar fi întâmplat, însă, dacă suspecții ar fi fost acuzați de constituire de grup infracțional organizat (n.r. – modul în care s-au organizat pentru răzbunare putea reprezenta o probă) sau tentativă de omor, leziunile suferite de cel rănit și forța atacului putând duce la o astfel de interpretare. Dar s-a mers pe ce a fost cel mai ușor.

Intervenţii ineficiente

Infracțiunile fără probe nu există, dar la fel de adevărat este că dacă s-ar fi intervenit din fașă, adică după incidentul de duminică, poate nu se mai ajungea la agresiunile din noaptea de marți spre miercuri. În plus, prin structurile ei, poliția trebuia să fi cunoscut încă de dinainte preocupările infracționale ale suspecților și să-i potolească de la bun început, nu să-i lase să se manifeste violent și apoi să intervină și să facă uz de armă.

Dovadă că intervenția a fost eșuată o arată și faptul că cei implicați în primul incident violent de duminică au fost reținuți abia după ce membrii celor două grupări s-au tăiat între ei și erau pregătiți să declanșeze războiul chiar în fața sediului IPJ.

Poliţia spune că şi-a făcut treaba

În ciuda acestor aspecte, conducerea IPJ Botoșani consideră că intervenția forțelor de ordine a fost eficientă și măsurile dispuse își vor atinge scopul. „La conflictele din noaptea de 5 spre 6 iulie, intervenția forțelor de ordine a fost adaptată gradual în funcție de evoluția situației din teren. Astfel, în urma apelului efectuat prin 112 de către tânărul de 24 de ani, la fața locului a fost dirijat un singur echipaj de poliție, însă ulterior, în zona unității spitalicești și pe străzile adiacente, au fost suplimentate forțele de ordine, lucru care ne-a permis să intervenim cu rapiditate, în momentul în care tinerii din cele două grupuri s-au manifestat agresiv.

Faptul că dispozitivul de ordine a fost redimensionat și coordonat operațional adecvat a împiedicat ca situația să degenereze și să se comită fapte mult mai grave. De asemenea, constituirea în scurt timp a echipelor operative și desfășurarea cu rapiditate a verificărilor au condus la stabilirea identității tuturor celor implicați și luarea măsurilor legale, respectiv, reținerea acestora. Apreciem însă că totalitatea măsurilor de ordin procedural dispuse de organele de cercetare penală vor fi de natură să descurajeze comportamente sociale similare.

În scopul maximizării eficienței intervenției în potențiale situații similare, cu privire la modul de acțiune al forțelor de ordine la evenimentele din noaptea de 5 spre 6 iulie, am dispus verificări pentru a se stabili dacă au fost respectate procedurile specifice”, a precizat inspectorul șef l IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu.

Prefectul spune că s-a acţionat eficient

La rândul său, prefectul județului, Sorin Cornilă, crede că s-a acționat eficient, dar a solicitat intensificarea activităților de ordine publică. „Sunt în contact cu conducerea Inspectoratului de Poliție Județean și a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, am fost informat despre incidente și cu privire la măsurile dispuse la nivelul celor două inspectorate. Organele de urmărire penală au acționat, dovadă și faptul că tinerii implicați au fost plasaţi sub control judiciar.

Polițiștii continuă cercetările sub îndrumarea procurorului de caz, urmând să fie luate măsuri legale. Principalul obiectiv pe care îl am în vedere este siguranța cetățenilor județului Botoșani, drept pentru care am solicitat intensificarea activităților pentru menținerea ordinii și siguranței publice”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

În schimb, cei din conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani nu au putut fi contactați pentru a-și exprima punctul de vedere vizavi de eficiența intervenției.

Bărbat înjunghiat în sediul poliţiei

Plasarea sub control judiciar este, însă, cea mai banală măsură preventivă întrucât cei în cauză rămân în libertate și trebuie să respecte anumite măsuri stabilite. Este drept, încălcarea acestor măsuri poate duce la arestare, doar că, la fel ca și în cazul celor aflați sub interdicții (n.r. – gen ordine de protecție), ori plasați în arest la domiciliu, au existat suficiente cazuri în care autorii au încălcat măsurile și au comis alte fapte, sfidând toate restricțiile pentru că nimeni nu stă să-i păzească non-stop.

Ori în acest caz intimidările pot continua și prin intermediul unor interpuși. Pe de altă parte, în ultima perioadă au mai fost eșecuri în intervențiile polițiștilor. Pe 24 iunie, adică în urmă cu două săptămâni, un tânăr în vârstă de 30 de ani, recidivist, a fost adus la sediul Poliției pentru a fi audiat, fiind bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie, comisă pe 23 iunie.

În timpul în care se efectuau procedurile specifice, individul a scos un cuțit, tip briceag, din buzunarul pantalonilor și s-a tăiat pe piept. Imobilizat, el a fost deposedat de briceag, după care s-a solicitat un echipaj de ambulanță, care l-a transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Întrucât rănile au fost superficiale, tânărul a fost internat pe secția de psihiatrie, iar ulterior a fost arestat preventiv.

Incidentul a demonstrat însă că se putea întâmpla și o tragedie, dacă individul ataca pe neașteptate un polițist sau să rănea grav.

Forţe de ordine impotente în faţa infractorilor

În luna mai, în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică, forțele de ordine au fost acuzate că au divulgat tocmai celor certați cu legea fotografiile transmise de unii botoșăneni prin care aceștia din urmă încercau să dovedească activitățile infracționale din Centrul vechi al municipiului. Tot atunci au fost prezentate și imagini în care forțele de ordine nu reușeau să se impună în fața contravenienților.

Anul trecut, în luna august, polițiștii au intervenit într-un scandal care a avut loc în intersecția străzilor Primăverii și Mihail Kogălniceanu. Atunci, forțele de ordine au încercat timp de aproape cinci minute să-l imobilizeze pe un bărbat. În acel incident, o polițistă a fost lovită, suspectul fiind reținut ulterior și plasat în arest la domiciliu.

Prezenți la întreaga scenă, o parte dintre cei aflați în anturajul celui încătușat au contestat intervenția forțelor de ordine pe motiv că polițiștii nu ar fi respectat procedurile. Mai mult, martorii au invocat că incidentul a luat amploare din cauza polițiștilor care nu ar fi intervenit cu tact, bărbatul încătușat alegându-se cu mai multe leziuni.

Pedepse aplicate după ani şi ani

Și dacă tot veni vorba de eficiență, trebuie spus că în ianuarie 2018, mai mulți tineri s-au bătut într-un pub de pe Pietonalul Unirii, unde au și distrus mai multe bunuri. Ei bine, patru dintre protagoniști au fost condamnați abia anul acesta, în aprilie, doi dintre ei având antecedente penale.

În aprilie 2018, și angajații unei benzinării din municipiu au fost atacați de niște huligani. Ei bine, cercetările în acest caz s-au finalizat abia la sfârșitul lui 2021, iar procesul propriu-zis nici nu a început. În aceste condiții, eficiența intervențiilor instituțiile statului pusă la îndoială, și pe bună dreptate. Există cu siguranță și polițiști, dar și procurori care își fac treaba și chiar se implică în anchete, însă sunt și situații în care forțele de ordine preferă să dea vina pe legi ineficiente, în loc să caute metode pentru a descuraja din start apucăturile huliganice ale unora.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...