Aproximativ 200 de botoșăneni membri ai Sindicatului “Impact” au protestat miercuri în Piața Revoluției. Ei au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile generate în primul rând de nivelul salarizării și a le transmite oficialilor că le-a ajuns cuțitul la os.
Alături de protestatari s-au aflat Camelia Socianu, președintele Sindicatului „”Impact, Daniel Bulboacă, Vasile Dârlă și Florin Hossu, liderii filialelor Botoșani, Satu Mare și Maramureș ale Cartel “Alfa”. “Fraților nu merge-așa, Muncă da și plată ba”, “Vrem să muncim, nu să cerșim”, au fost două dintre mesajele transmise oficialilor.
Sindicaliștii și-au strigat nemulțumirile
Înarmați cu vuvuzela și fluiere, având drept fond sonor refrenul cunoscut “Ăia hoți, Ăștia hoți, Mama lor la toți”, sindicaliștii și-au strigat nemulțumirile. Camelia Socianu a declarat
că legea salarizării se aplică parțial, astfel că există angajați care au salariul la nivel maxim încă din anul 2018, în timp ce alții, cu vechime în muncă, încă așteaptă aceste salarii.
“Sporurile sunt plafonate la decembrie 2018, prețurile la utilități, la alimentele de bază, la carburanți au explodat, astfel că salariile dumneavoastră nu mai acoperă necesitățile unui trai cât de cât decent.
De asemenea, avem problema asistenților maternali, care de șapte ani primesc o sumă aproape infimă pentru creșterea unui copil din plasament. Faptul că s-a mărit acest plasament de la 600 de lei, la 630 de lei în martie, acești 30 de lei nu acoperă diferențele atât de mari la prețuri. În șapte ani prețurile pentru alimente, pentru haine, aproape s-au dublat”, le-a spus Camelia Socianu protestatarilor.
Ea a amintit că a făcut numeroase demersuri la ministere prin care a prezentat problemele cu care se confruntă angajații din asistență socială, dar și din alte instituții bugetare. Potrivit liderului sindical, nu se poate spune că nu există fonduri pentru aplicarea legii salarizării, în condițiile în care sunt majorări salariale aplicate din ianuarie în sistemul
de justiție, în ministere, de indemnizații majorate urmând a beneficia și aleșii locali.
“Practic, prin aceste majorări acordate preferențial doar unor categorii profesionale, noi considerăm că discriminați, lăsați fără posibilități materiale. În ianuarie, salariul asistentului maternal a fost majorat cu 60 de lei. Este bătaie de joc, având în vedere că în alte domenii majorările au fost și de peste 1000 de lei”, a mai spus Camelia Socianu.
Mai bine de jumătate dintre angajați lucrează pe salariul minim
Angajații din sistemul de asistență social solicit o salarizare corespunzătoare, care să le asigure o viață decentă. În prezent, mai bine de jumătate dintre angajații din sistem sunt plătiți cu salariul minim pe economie și au ajuns să fie considerați asistați social.
„Noi avem toată deschiderea”
Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit cu prefectul Sorin Cornilă, Doina Federovici și Dorin Birta, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean. Oficialilor li s-a transmis că oamenii vor ca legea salarizării să fie aplicată în integritatea ei.
“Noi avem toată deschiderea, știți că avem acele comisii de dialog social care la noi se țin lunar, am încercat să aducem factori decizionali, ultima oară având chiar un subsecretar de stat de stat din Ministerul Muncii, ținem legătura cu domnul ministru al Muncii, deci facem tot ce stă în atribuțiile noastre să găsim soluții”, a spus Sorin Cornilă.
„Oamenii nu mai pot”
Doina Federovici a amintit că din fondurile Consiliului Județean s-au completat sumele primite de la bugetul de stat pentru a exista fondurile necesare pentru plata salariilor până la finele anului. Daniel Bulboacă le-a spus oficialilor să discute reprezentanții Guvernului și să le transmită strigătul de disperare al salariaților.
“Oamenii nu mai pot. Avem 13 ani de când așteptăm să se aplice în integralitate o lege de salarizare și nu se întâmplă acest lucru. Oamenii se simt păcăliți”, a spus el.
Totodată, Daniel Bulboacă a atras atenția că salariații nu se vor mai lăsa amăgiți de noi promisiuni, în condițiile în care se anunță deja o nouă lege a salarizării, deși cea care a intrat în vigoare în anul 2017 încă nu a fost aplicată integral. În același cadru s-a vorbit și despre problemele asistenților personali care sunt la mâna primarilor, unii edili refuzând să pună în plată hotărâri judecătorești.
Sindicaliștii solicită:
• Aplicarea Legii salarizării nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei pentru toți membrii de sindicat, salariați ai instituțiilor bugetare.
• Acordarea drepturilor salariale prevăzute în regulamentele de sporuri tuturor categoriilor profesionale, inclusiv salariaților din sistemul de asistență socială, administrație publică, cultură.
• Plata tuturor sporurilor și a drepturilor asociate salariului de bază prin raportare la salariile de bază actuale.
• Corelarea salariilor angajaților salarizați conform articolului 11 din Legea nr. 153/2017 prin aplicarea coeficienților existenți la salariul minim garantat în plată.
• Susținerea categoriilor profesionale defavorizate – asistenți maternali profesioniști, asistenți personali – prin majorarea alocației de plasament și susținerea utilităților pentru copii aflați în plasament la AMP și acordarea tuturor drepturilor salariale asistenților personali.