Situația dezastruoasă din sistemul de furnizare a apei potabile din județ a avut ecouri și în ședința ordinară de luni a Consiliului Județean.
Reacția a venit din partea consilierului județean liberal Rodica Abăcioaei, care a luat cuvântul în momentul în care s-a pus în discuție acordarea unui mandat reprezentantului CJ în Adunarea Generală a Acționarilor de la Nova Apaserv pentru aprobarea indicatorilor de performanță negociați în vederea determinării componentei variabile pentru administratorii operatorului de apă.
Profesor la o școală din Flămânzi, Rodica Abăcioaei a răbufnit acuzând lipsa de interes pentru soluționarea problemelor reale ale populației.
„Din 2016 în fiecare vară strig neputința cetățenilor din orașul Flămânzi, care au apă doar trei ore pe zi și săptămâni întregi nici măcar atât. Ca să vorbim de performanță la Nova ApaServ întâi trebuie să asigurăm normalitatea, și normalitatea înseamnă ca toți cetățenii să beneficieze de apă și de condiții minimale 24 de ore pe zi, dacă nu măcar 12 ore pe zi”, a spus Rodica Abăcioaei, care a anunțat că, din solidaritate cu botoșănenii care nu au apă, va vota „împotrivă”.
Asta pentru că acel program de raționalizare creează probleme în continuare mai ales celor care muncesc și nu sunt la domiciliu în momentul în care curge apa. Așa se face că tocmai aceștia nu au apă să-și toarne în toalete, să gătească, ori să-și spele hainele. „Este jenant să vorbim de performanță la Nova ApaServ”, a adăugat Rodica Abăcioaie.
Problemă generată de caniculă
Președintele CJ, Doina Federovici, a venit cu un răspuns susținând că situația este generată de perioada caniculară, când mulți localnici, în ciuda apelurilor făcute de operatorul de apă, folosesc rețeaua de distribuție a apei pentru a-și uda grădinile, problemele fiind înregistrate cu precădere pe conducta Botoșani – Flămânzi – Frumușica.
„Acest lucru se resimte în scăderea presiunii, în ciuda faptului că Nova Apaserv pompează mai multă apă în rețea. Dacă timp de opt luni pe ani – care corespund sezonului rece, primăvară și toamnă – pe traseu, până la Flămânzi, se asigură apă fără probleme, acum, în sezonul cald, când am crescut cu 30 la sută cantitatea de apă, atât cât ne permite rețeaua de distribuție, tot întâmpinăm probleme. Din acest motiv s-a introdus acest program de furnizare așa încât toate localitățile să aibă cât mai mult timp apă”, a spus Doina Federovici.
„Minuni peste noapte nu se pot face”
În schimb, directorul general Nova Apaserv, Liviu Ștefan, care a fost prezent în sală la dezbateri, a arătat că acea conductă spre Flămânzi este veche de aproape 50 de ani, iar consumatorii s-au înzecit.
„Minuni peste noapte nu se pot face. Este adevărat, ca și soluție, încercăm să rezolvăm această problemă în viitorul apropiat printr-o investiție majoră. Există studiu de fezabilitate făcut, există proiect tehnic făcut, iar proiectul este depus spre finanțare…Vom găsi probabil o soluție, dar pe termen scurt, pe perioadele prelungite de secetă, cum este și acum, mai mult decât să o raționalizăm și să mulțumim cât mai mulți clienți de pe traseul conductei, nu cred că putem face”, a spus Liviu Ștefan, care a recunoscut însă că problema pe conducta spre Flămânzi ar putea fi rezolvată cel mai devreme peste maxim trei ani.
„La Nova Apaserv nu există performanță”
Răspunsurile nu au mulțumit-o însă pe Rodica Abăcioaei, care a considerat că așa-zisa dezvoltare a operatorului de apă din ultimii ani s-a bazat pe o strategie proastă pentru că, înainte de a se face noile branșamente către anumite localități, ar fi trebuit schimbată magistrala. „Să crească salariile cât de mult, dar eu știu că în fiecare domeniu salariul este în concordanță cu performanța, ori eu, îmi pare rău să vă spun, la Nova Apaserv nu există performanță”, a subliniat Rodica Abăcioaie.
În ciuda acestor reacții, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor de performanță negociați în vederea determinării componentei variabile pentru administratorii Nova Apaserv a fost adoptat cu majoritate de voturi, Rodica Abăcioaei nefiind sprijinită de colegii liberali în demersul ei. De altfel, aceasta a susținut de la bun început că reacția ei nu a fost una de natură politică, ci strict „cetățenească”.
Intervenția în CJ a venit după ce operatorul de apă a anunțat, încă de săptămâna trecută, că este în imposibilitatea de a mai asigura un volum de apă care să acopere necesarul din această perioadă al populaţiei, pe fondul lipsei precipitaţiilor şi al temperaturile ridicate din ultima perioadă care au dus la creşterea consumului de apă. În acest context, reprezentanții Nova Apaserv au cerut tuturor consumatorilor, atât celor alimentaţi din râul Siret, cât şi celor alimentaţi din râul Prut, să utilizeze apa doar pentru consum menajer, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului sau umplerea piscinelor.
Program limitat de furnizare a apei la Flămânzi
De asemenea, Nova Apaserv a anunţat o limitare a programului de furnizare a apei în oraşul Flămânzi şi în localităţile care sunt alimentate din aceeaşi conductă. Astfel, locuitorii din Flămânzi vor beneficia de apă de luni până vineri şi duminică în intervalul orar 6.00- 9.00, iar sâmbătă în intervalul orar 17.00- 21.00. Asta în condițiile în care conducta a fost realizată tocmai pentru a alimenta orașul Flămânzi. În schimb, pentru localităţile Cristeşti, Băluşeni, Draxini şi Copălău furnizarea apei va fi asigurată, în funcţie de debit, zilnic în intervalul orar 9.00- 16.00.
„În prezent sunt localităţi importante cu aglomerări mari de populaţie, aflate la capetele de coloane ale aducţiunilor principale, care nu beneficiază de furnizarea apei 24h/24, din cauza utilizării excesive a apei în diferite scopuri, altele decât cele prevăzute în contract”, arătau atunci reprezentanții Nova Apaserv.
Concomitent, mai multe dintre localitățile branșate pe coloana de alimentare cu apă din Prut înregistrează probleme grave în alimentarea cu apă, din cauza unei avarii. Locuitorii comunei Ungureni acuză faptul că de aproape două luni apa a devenit o rarirate și se declară revoltați de lipsa de soluții a celor de la Nova Apaserv pentru rezolvarea problemei.