spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTAstăzi încep Zilele Eminescu

Astăzi încep Zilele Eminescu

În perioada 15 – 17 iunie, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din iunie a Zilelor Eminescu. Manifestările vor debuta pe 15 iunie, la ora 12:00, cu un Te Deum la Bisericuța familiei Eminovici și depuneri de flori la bustul poetului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Începând cu ora 13:00, Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” va găzdui ceremonia de acordare a Premiului pentru promovarea operei eminesciene. Premiul se acordă în baza deciziei unui juriu național din care fac parte: Iulian Costache (Universitatea din București – Memorialul Ipotești), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Memorialul Ipotești) și Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Inițiat de Memorialul Ipotești în anul 2011, premiul a fost acordat, de-a lungul timpului, traducătorilor și oamenilor de cultură: Chiril Covaldji (Rusia) – 2011; Geo Vasile (România) – 2012; Constantin Abăluţă (România) – 2013; Gisele Vanhese (Franţa) – 2014; Christian W. Schenk (Germania) – 2015; Adrian George Sahlean (SUA) – 2016; Enrique Nogueras Valdivieso (Spania) – 2017; Jean-Louis Courriol (Franța) – 2018; Ognian Stamboliev (Bulgaria) – 2019; Adam Puslojić (Serbia) – 2020; Ion Caramitru (România) – 2021.

Ceremonia va fi urmată de masa rotundă Christina Zarifopol-Illias și studiile românești din străinătate, la care vor participa: Dragoș Aligică (SUA), Iulian Costache (Germania), Mircea A. Diaconu (România), Florin Oprescu (Austria), Sever Voinescu (România).

La ora 15:00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea”, va avea loc vernisarea expoziției Dialog epistolar: Mihai Eminescu – Veronica Micle. Selecția conținutului documentar a fost realizată de Mihaela Anițului și Ala Sainenco, iar conceptul grafic îi aparține Lilianei Grecu. Reproducerea scrisorilor expuse este făcută cu acceptul Editurii Polirom din Iași după volumul Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit. Corespondență inedită Mihai Eminescu – Veronica Micle. Scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea, ediție îngrijită, transcriere, note și prefață de Christina Zarifopol-Illias (Polirom, 2000).

O nouă întâlnire „Poeţi în dialog”

În cadrul Zilelor Eminescu, Memorialul Ipotești organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. La ora 16:00, vor avea loc discuții și lecturi publice ale poeților Ioan Es. Pop și Teodor Dună, moderator fiind Lucia Țurcanu.

Întâlnirea Poeți în dialog va fi urmată, la ora 17:00, de Semnale editoriale. Noile apariții  ale Editurii Junimea din Iași vor fi prezentate de Lucian Vasiliu, iar cărțile Editurii Tracus Arte din București, de Teodor Dună.

În seara zilei de 15 iunie, începând cu ora 19:00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani va susține spectacolul Același, altfel Eminescu.

Colocviu de exegeză literară

Pe 16-17 iunie, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea”, va avea loc Colocviul de exegeză literară. Anul acesta, ajuns la ediția a VI-a, colocviul are genericul In honorem D. Popovici – Ioana Em. Petrescu și este organizat în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Centrul de cercetare în filologie modernă al Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai” Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.

Lucrările colocviului se vor desfășura în trei secțiuni de comunicări științifice (16 iunie, orele 10:00-12:00 și 15:00-18:00; 17 iunie, orele 10:00-12:00). Și-au anunțat participarea la colocviu: Ioana Bican (Cluj); Mihai Zamfir (București); Ion Pop (Cluj); Mircea A. Diaconu (Suceava-Ipotești); Corina Croitoru (Cluj); Al. Cistelecan (Târgu Mureș); Maria Șleahtițchi (Chișinău); Iulian Boldea (Târgu Mureș); Florin Oprescu (Viena); Marius Popa (Cluj); Iulian Costache (Berlin-Ipotești); Robert-Donat Fabian (Cluj); Lucia Țurcanu (Ipotești).

Pe 18 iunie, începând cu ora 20:00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești, Teatrul Ararat din Baia Mare va lansa revista „Pe urmele lui Eminescu” și va susține spectacolul „Pe mine  mie… redă-mă”.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...