La final de an şcolar, două colegii botoşănene au marcat Ziua Olimpică prin concursuri de șah, dans bachata și demonstrații de airsoft. Filiala judeţeană a Academiei Olimpice Române (AOR) s-a preocupat de asta, prin intermediul Elenei Alecsa, director al filialei şi profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „AT Laurian”, unul dintre cei mai fervenţi promotori ai olimpismului în judeţ.
Concursurile s-au desfăşurat în Colegiul Național „A. T. Laurian” şi Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, iar numărul mare de elevi participanţi, precum şi atmosfera din timpul concursurilor au arătat că acestea au fost pe placul tuturor participanţilor. Laurienii şi-au arborat steagul colegiului, pentru ca ulterior să se întreacă în şah, bachata şi airsoft, în timp ce dorohoienii de la Ghica şi-au demonstrat ascuţimea minţii prin intermediul concursului de şah online.
„Este esențial ca oamenii să fie empatici și corecți din toate punctele de vedere”
La succesul activităţilor au contribuit şi inspectorul şcolar Cristian – Marius Gherasim din partea Inspectoratului Școlar, profesorul Georgel Şlincu, directorul Colegiului Național „Grigore Ghica”, profesorul Silviu Păduraru – director adjunct, profesorul Marius Nistor – coordonatorul activității, asistat de către profesorii de Educație Fizică și Sport Răzvan Hîrtopeanu și Gabriel Cibotariu. Din partea Colegiului Național „A T Laurian” au participat directorii Ioan Onofrei şi Mihaela Prăjinariu, alături de alte cadre didactice şi nedidactice ale colegiului.
„Activitatea de pe 2 Iunie, când s-a sărbătorit Ziua Olimpică, a fost un adevărat prilej de a ne bucura de sport în cadrul familiar al școlii. Am învățat astăzi că sportul, pe lângă multele sale beneficii, este un mod de a trăi în comuniune, de a educa în ceea ce privește corectitudinea și fair-play-ul.
Consider că, în contextul socio-politic actual, este esențial ca oamenii să fie empatici și corecți din toate punctele de vedere, valori care sunt insuflate de practicarea sportului și care ne-au fost cultivate astăzi prin activitățile desfășurate”, a declarat Alexandra Antoce, elevă în clasa a IX-a C, Colegiul National „AT Laurian”.
„Acest turneu mi-a dat ocazia să identific elevi pe care nu-i cunoscusem înainte”
Nu numai elevii s-au declarat încântaţi de participarea la aceste activităţi.
„Am dansat bachata pe melodia Kay One&Cristobal, un dans simplu, cu pași de bază, o formă de mișcare foarte plăcută și nu foarte solicitantă. Dansul este recomandat tinerilor pentru că îmbunătățește postura, creşte stima de sine, combate depresia și îi ajută să aibă o conexiune mai bună cu oamenii”, a spus Dana Filip, contabilă la Colegiul Național „AT Laurian”.
„Ca o concluzie, nu pot să nu remarc ambianța plăcută conducere-profesor-elev, spiritul de competiție. Acest turneu mi-a dat ocazia să identific elevi pe care, să fiu sinceră, nu-i cunoscusem înainte. Această activitate creează premisa formării unei echipe de șah competitive pentru viitoarele concursuri școlare”, a declarat Elena Alecsa. Cadrul didactic a oferit, din partea Academiei Olimpice Române, medalii, tricouri, diplome, ochelari, brelocuri, buletine informative, pixuri si pliante.