În şedinţa extraordinară a deliberativului local din 15 iunie, consilierii municipali vor vota un proiect care vizează realizarea unei investiţii importante la Modern Calor.
Astfel, aleşii locali îi vor mandata pe consilierii Gabriel Tănasă şi Marius Buliga, reprezentanţii Municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Modern Calor, să voteze Studiul de Fezabilitate, analiza cost beneficiu, devizul general şi asigurarea finanţării din bugetul propriu al Modern Calor a tuturor cheltuielilor neeligibile strict necesare pentru asigurarea şi implementarea proiectului care vizează realizarea unui parc fotovoltaic în incinta Modern Calor. Totodată, Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor, va fi împuternicit să semneze toate documentele necesare întocmirii, aprobării, depunerii, contractării şi implementării aferente proiectului.
Finanţare europeană solicitată în cadrul PNRR
Modern Calor va depune documentaţia pentru realizarea parcului fotovoltaic, în cadrul programului investiţional al Ministerului Energiei, efectuat din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Conform studiului de fezabilitate, principalul obiectiv urmărit în realizarea acestui parc fotovoltaic este majorarea producţiei de energie electrică prin instalarea unei noi capacităţi de producere din sursă regenerabilă solară integrată funcţional în centrala de cogenerare de înaltă eficienţă.
Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe un teren în suprafaţă de 15.282 de metri pătraţi. În urma implementării proiectului, în bilanţul electroenergetic al centralei de cogenerare de înaltă eficienţă, cantitatea de energie electrică produsă din sursa regenerabilă va înlocui parţial cantitatea necesară pentru asigurarea consumului propriu tehnologic în centrala de cogenerare de înaltă eficienţă, produsă acum pe combustibil fosil (gaz natural), iar surplusul produs în sezonul cald va fi livrat în sistemul energetic naţional. Scopul principal al acestui proiect îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în atmosferă generate local prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibil fosil (gaz natural) consumat acum pentru producerea în cogenerare de înaltă eficienţă a energiei electrice şi termice utile.
Valoarea totală a proiectului este de 7.185.636,27 de lei (fără TVA), sprijinul financiar european solicitat fiind de 3.403.456 de lei, o sumă similară fiind reprezentată de contribuţia proprie a Modern Calor.