spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Moşii de vară

Astăzi – Moşii de vară

Sâmbătă, 11 iunie, în ajunul marii sărbători Pogorârea Sfântului Duh, sunt Moşii de vară. În toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe de pomenire a tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică. Biserica a ales pentru pomenire ziua de sâmbătă, deoarece aceasta este ziua în care Iisus Hristos a sălăşluit în mormânt şi a propovăduit celor din iad.

Biserica face pomenirea morţilor, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară. În urma acesteia, omul ajunge să se împărtăşească de fericire sau de suferinţă, în funcţie de cum au trăit, aproape de Dumnezeu sau despărţit de El. Aceste stări durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferinţă. Slujbele de pomenire pentru cei adormiţi poartă numele de „parastas”, termen provenit din limba greacă şi însemnând „înfăţişare înaintea cuiva”, „mijlocire”, deci mijlocire la Dumnezeu pentru cei morţi.

Astăzi se împart bucate tradiţionale

În popor se crede că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. În această zi se împodobesc gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi se împart bucate tradiţionale.

Astăzi se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni umplute cu lapte, vin sau apă. Se spune că împăcarea sufletelor celor adormiţi şi întoarcerea lor în morminte depinde de bogăţia ofrandelor (pomenilor) şi de respectarea ritualului. Vasele cu apă, vin sau lapte sunt ofrande simbolice, prin care creştinii se asigură că cei adormiţi vor avea ce să bea pe lumea cealaltă. Tradiţia de a împărţi vase de lut sugerează că oamenii sunt făcuţi din pământ şi tot acolo îşi găsesc odihna după moarte.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
15.5 °
62 %
0.5kmh
100 %
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...