Zeci de refugiați ucraineni au ajuns în județ, încercând să se salveze din calea războiului declanșat în țara vecină. Printre cei aflați pe teritoriul județului se află și cinci persoane care au fost cazate în comuna Mihălășeni, încă de la începutul războiului. Viceprimarul comunei, Liviu Edu, spune că aceștia beneficiază de toate condițiile și din acest motiv nu au dorit să mai plece din județ.
„Este vorba despre o mamă cu trei copii și bunica acestora din urmă. Sunt din zona orașului Harkov și au venit imediat după izbucnirea conflictului. Copiii au 14, 9 și 2 ani. Mama are circa 38 de ani, iar bunica în jur de 60 de ani. Au fost cazați cu toții în fostul sediu al Primăriei (n.r. – într-un bloc din centrul comunei). Spațiul a fost mobilat, au și o bucătărie amenajată”, a explicat Liviu Edu. Cele cinci persoane sunt vizitate zilnic de medicul din comună, iar ori de câte ori se ivește vreo problemă cei din administrația locală intervin pentru sprijinirea lor.
Ajutor din partea autorităților
Întrucât în fiecare zi ajung în județ alți zeci de refugiați, angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
Potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi de Instituția Prefectului, în ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 45 de persoane și 13 vehicule.
„La ora 8, erau cazați în spațiile puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 28 de cetățeni. Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu”, se mai arată în informarea transmisă de Instituția Prefectului.
Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.
Sprijin oferit de Crucea Roșie
Vă reamintim că Societatea Națională de Cruce Roșie oferă sprijin financiar persoanelor care fug de conflictul din Ucraina și care locuiesc în România. Mai multe informații despre programul financiar și despre cum se pot înregistra, pot afla de pe paginile de internet ukrainefinancialassistance.ifrc.org sau crucearosie.ro.
La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.
Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani cum ar fi unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.
▶Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.19.27.37