sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăLocal BTProprietari ai terenurilor şi clădirilor neîngrijite, ameninţaţi cu impozite uriaşe

Proprietari ai terenurilor şi clădirilor neîngrijite, ameninţaţi cu impozite uriaşe

Primăria vrea să facă ordine în privinţa clădirilor şi terenurilor neîngrijite din municipiu. Cei care nu au grijă de proprietăţile lor vor plăti impozite majorate cu 300%.

Primarul Cosmin Andrei a dat o dispoziţie pentru constituirea unei comisii care să identifice imobilele şi spaţiile aflate în astfel de situaţii. În primă instanţă problemele le vor fi semnalat proprietarilor, iar dacă aceştia nu le vor remedia, vor trebui să plătească impozite majorate.

„S-a votat în Consiliul Local o hotărâre prin care se poate majora cu 300% impozitul pentru aceste clădiri şi terenuri. Vom avea şedinţe săptămânal şi vom identifica terenuri şi clădiri din municipiul Botoşani. Dacă ne raportăm la terenuri trebuie să treacă o perioadă de 15 zile de preaviz. În cazul în care nu se acţionează şi nu corectează problematica pe care o identificăm pe terenurile respective, se intră cu hotărârea de CL şi se majorează impozitul cu 300%. La clădiri acea perioadă se prelungeşte la şase luni. După şase luni se intră în CL cu hotărâre şi se majorează impozitul tot cu 300%”, a explicat viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Din comisia condusă de viceprimarul Bogdan Buhăianu fac parte Ioan Onuţu – directorul Poliţiei Locale, Florentina Cozorici – şeful Compartimentului de protecţia a mediului, Poliţia Locală, Alexandru Agavriloae – arhitectul şef al municipiului, Iulius Gherase – şeful Serviciului Patrimoniu, Cătălin Maleş – şeful Serviciului Cadastru, Bogdan Beţenchi – şeful Serviciului Edilitare, Mihaela Antochi – funcţionar în cadrul Serviciului Urbanism.

Comisia va identifica terenurile şi clădirile neîngrijite, va comunica somaţii, va încheia procese verbale de conformitate, respectiv note de constatare, după caz”, a mai spus Bogdan Buhăianu.

Măsura a fost votată pentru prima dată în 2016

Măsura impozitului majorat se aprobă de către deliberativul local, individual, pentru fiecare clădire şi teren în parte şi se aplică tuturor proprietarilor/coproprietarilor, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea de CL.

Măsura care vizează plata unui impozit majorat pentru clădirile şi terenurile neîngrijite a fost votată în fiecare an, începând cu anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat, cel mai probabil din calcule electorale.

Aleşii nu au dorit să-i supere pe contribuabili, chiar dacă în municipiu există multe clădiri şi terenuri neîngrijite. Dacă la terenurile neîngrijite problema se rezolvă simplu, prin câteva lucrări de amenajare, în cazul clădirilor, mai ales a celor care sunt monument istoric, reabilitarea poate ajunge la un efort financiar de zeci de mii sau chiar sute de mii de lei. De cele mai multe ori, proprietarii clădirilor de patrimoniu motivează că nu au bani pentru reabilitarea acestora.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
10.6 °
70 %
2.7kmh
98 %
S
11 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...