spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInterviuALEŞII BOTOŞANIULUI - „Secretul dezvoltării stă în proiecte depuse şi în finanţări...

ALEŞII BOTOŞANIULUI – „Secretul dezvoltării stă în proiecte depuse şi în finanţări atrase”

Mihai Asiminicesei, primarul comunei Roma, susţine că sunt edili care nu vor să se complice cu proiecte europene de teama controalelor şi a rigorilor impuse, deşi este vital să atragi cât mai mulţi bani în afara celor care vin de la buget

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reporter: – Comuna Roma parcurge o perioadă benefică în ceea ce priveşte proiectele care vizează dezvoltarea comunităţii.

Mihai Asiminicesei: – Da, este adevărat. Prin PNDL II am finalizat Şcoala şi Grădiniţa de la Roma II, am finalizat prima etapă a proiectului vizând aducţiunea de apă, am construit conducta de 9 kilometri de la Mihai Eminescu, rezervoarele, plus staţia de clorinare şi am racordat la reţeaua de apă aproximativ 400 de gospodării. Pentru apă am mai depus un proiect în cadrul Programului „Anghel Saligny”, ca să racordăm toată comuna la apă, un proiect mare de 29 de milioane de lei. Ar mai fi în jur de 1.300 de gospodării de racordat. Pentru canalizare am solicitat finanţare tot prin Programul „Anghel Saligny”, aşteptăm evaluarea şi pentru modernizarea a 15 kilometri de drumuri. Am mai depus un proiect pentru reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale nr.1 Roma, inclusiv cu schimbare calorifere, centrală nouă. Prin PNRR, avem bani pentru modernizarea Şcolii Cotârgaci. Am finalizat recent grupul sanitar la şcoala clasele I-IV, aflată în centrul comunei, unitate care avea grupul sanitar în curte. Acum am făcut un grup sanitar modern, inclus în clădirea unităţii. Totodată, avem în derulare lucrări la Căminul cultural Roma, care includ modernizarea sălii de festivităţi, înlocuirea acoperişului, realizarea unui nou grup sanitar, a unei parcări etc. Cu aproximativ 15 milioane de lei, bani asiguraţi de la bugetul local, reabilităm şi modernizăm această clădire importantă pentru comunitate.

– Ce ne puteţi spune despre proiectele care vizează asigurarea unor condiţii moderne pentru elevi, la orele de educaţie fizică şi sport?

– Cu fonduri de la bugetul local, am realizat un teren de sport sintetic, în curtea Şcolii Gimnaziale nr.1 Roma. Este un teren multifuncţional unde se poate juca fotbal, tenis, handbal. Am depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru a realiza o sală de sport, care va fi ridicată pe terenul unde se află acum un corp al şcolii gimnaziale. Când s-a lansat PNDL II, am adus un expert de la Iaşi, care ne-a spus că această clădire nu poate fi reabilitată, deoarece este prea deteriorată. Vom demola acea clădire şi în locul ei vom ridica o sală de sport pentru elevi, investiţie de aproximativ 3,5 milioane de lei. Vrem să modernizăm şi baza sportivă şi să construim vestiar şi tribune. Un profesor a format echipa de fotbal AS Roma şi a înscris-o în campionatul judeţean. Acum aşteptăm să înfiinţeze şi un ONG pentru a putea primi finanţări nerambursabile de la bugetul local.

– Ştiu că aţi obţinut o finanţare şi prin Grupul de Acţiune Locală „Codrii de Aramă”.

– Da, am reuşit să achiziţionăm un utilaj multifuncţional, pentru efectuarea unor lucrări de interes comunitar. Utilajul costă aproximativ 500.000 de lei şi are mai multe echipamente pentru săpat şanţuri, încărcător frontal, o cositoare pentru vegetaţie etc.

– Ce alte proiecte aveţi în derulare?

– Avem proiecte cu finanţare europeană pentru echipamente medicale şi informatizare şcoală, dotare calculatoare şi tablete pentru toţi elevii. Aceste proiecte au trecut de faza de evaluare şi urmează semnarea contractelor de finanţare. Urmează şi evaluarea pe Programul „Anghel Saligny”. Noi avem în fondul de rulment 3,6 milioane de lei pentru partea de cofinanţare a proiectelor, pentru că ne dorim să le demarăm imediat după aprobare. Am aplicat şi la Fondul pentru Mediu pentru staţii de încărcare autovehicule electrice. Este un program prin Fondul pentru Mediu şi, chiar dacă acum nu sunt maşini electrice, o să apară, pentru că aceste proiecte se leagă. Am aplicat pentru un microbuz electric şcolar şi condiţia este să avem şi staţie de încărcare electrică. Tot prin Fondul pentru Mediu am finalizat o primă etapă, am pus aproximativ 500 de becuri de tip LED. Să ştiţi că sunt foarte eficiente, lucru reflectat în factura lunară. Dacă unele UAT-uri au probleme la achitarea facturilor pentru iluminatul public, la Roma nu prea se simte în costuri, pentru că aceste becuri au un consum foarte redus. Sunt becuri moderne, cu o garanţie foarte mare din partea producătorului. Am şi aplicat pentru partea a doua şi a treia a programului de înlocuit becurile din sistemul public. Acum am depus proiecte pe Fondul pentru Mediu pentru a avea iluminat modern în toată comuna.

– Practic, vă folosiţi de orice oportunitate de finanţare?

– Da, oriunde a apărut o sursă de finanţare, am depus proiecte, inclusiv proiect pentru reţeaua de gaze naturale, în cadrul Programului „Anghel Saligny”. Este un proiect extraordinar de mare, cu o valoare de 180 de milioane de lei. Am convenit cu proiectantul să-i plătesc documentaţia dacă proiectul intră la finanţare. Am văzut că nu au aplicat multe comune, deşi sunt alocaţi mulţi bani aici. Totodată, ne dorim să realizăm un parc fotovoltaic, care să deservească instituţiile publice şi sistemul de iluminat public din comună. Avem hotărârea Consiliului Local şi acum facem documentaţia şi îl vom depune. O altă preocupare a noastră vizează extinderea sistemului de supraveghere video, în zona rampelor pentru colectarea deşeurilor, unde avem depozitări necontrolate. Găsim de multe ori deşeuri industriale la aceste rampe. Ducem aceste camere de supraveghere video şi în zona şcolilor.

– Am văzut că în zona industrială a comunei s-a deschis o staţie de alimentare cu carburanţi.

– Da. Le-am sugerat să colaboreze inclusiv cu agenţii economici care lucrează în agricultură, să găsească o formă de a-i mai aştepta de bani, pentru că proprietarii terenurilor agricole nu pot aştepta să facă lucrări atunci când au bani. În agricultură se lucrează foarte mult pe datorie, sămânţa, erbicidele sunt luate pe datorie şi plătite toamna, la recoltat. Acum sper ca şi timpul să ţină cu agricultorii, pentru că ei aşteaptă să plouă, să aibă recoltă şi să-şi poată achita acele contracte pe care le încheie cu diferiţi furnizori. Au împrumuturi inclusiv pentru achiziţionarea de utilaje. Noi derulăm un proiect în colaborare cu Ministerul Agriculturii care vizează amplasarea rachetelor antigrindină. O staţie va fi amplasată în comuna noastră, în apropiere de abator, şi va deservi comunele Roma, Brăeşti, Nicşeni şi o parte din comuna Văculeşti.

– Proiectele pe care le aveţi în derulare demonstrează că Roma este în continuă dezvoltare.

– Da, şi nu mă opresc aici. Mă folosesc de orice oportunitate de a depune proiecte.

– Aţi avut succes în toate demersurile de până acum în ceea ce priveşte atragerea de fonduri?

– Da. Şi asta graţie şi colaborărilor pe care le-am stabilit în anii de când sunt în administraţia publică locală. Este foarte important şi consultantul pe care îl ai la un proiect. Vedeţi dumneavoastră, fiecare furnizor de servicii îşi laudă marfa, spune că face documentaţia cum trebuie, şi de multe ori nu se întâmplă aşa. Face documentaţia, o pune pe masă, cu scuza „domnule, eu am încercat, dar nu am obţinut finanţare”. Deci contează foarte mult să te informezi în legătură cu consultantul cu care lucrezi, pentru că şi în zona noastră sunt tot felul de firme care încearcă să obţină beneficii foarte rapid.

– Aveţi compartiment de proiecte în primărie?

– Nu, colaborez foarte bine cu viceprimarul Cosmin Câşlariu, un om tânăr, cu viziune. Este agronom, dar este foarte implicat şi are experienţă în zona proiectelor. De asemenea, în toate aceste demersuri îi am alături pe ceilalţi colegi din primărie. Noi, împreună, gestionăm toate proiectele şi suntem o echipă care lucrează pentru dezvoltarea comunităţii. Dincolo de proiecte, încercăm să rezolvăm operativ solicitările cetăţenilor, pentru că nu vrem să-i purtăm pe drumuri. Eu le cer colegilor eficienţă în activitate, pentru că datoria noastră este să rezolvăm rapid solicitările cetăţenilor. Nu să-i chemăm după o săptămână pentru o adeverinţă, spre exemplu.

– Nu vă puteţi plânge că nu aveţi front de lucru.

– Eu nu percep să fii într-o funcţie publică să nu te implici, să nu depui proiecte. Din păcate, unor primari le este frică, dar nu au de ce. Sunt primari care spun <nu depun proiecte, pentru că dacă depun, vin controale pe capul meu>. Dar toţi ar trebui să înţeleagă că o comunitate nu are cum să se dezvolte fără finanţări atrase. Şi ca să obţii finanţări, trebuie să faci documentaţii şi să le depui. Este total neproductiv pentru o comunitate să aştepte bani de la Consiliul Judeţean şi de la bugetul de stat. Secretul dezvoltării stă în proiecte depuse şi în finanţări atrase. Eu contez pe sprijinul Consiliului Judeţean şi am foarte mare încredere în actuala conducere a Consiliului Judeţean. S-au făcut lucrări şi pe drumul judeţean, zona dintre Roma şi Nicşeni, s-a turnat un strat de asfalt, s-a construit un pod nou, se va asfalta şi intrarea în satul Teişoara dinspre Nicşeni. După care va începe consolidarea drumului judeţean, în zona stadionului. Se fac lucruri utile, bune pentru comunitate. Prin Programul „Anghel Saligny” sunt alocaţi foarte mulţi bani pe drumuri judeţene şi este foarte bine. Noi avem o sumă prealocată pentru drumurile comunale, dar consider că ar fi bine ca acea sumă să rămână la drumurile judeţene, pentru că avem nevoie de drumuri judeţene foarte bune. E vorba de transport de marfă, de călători şi dacă există o reţea bună de drumuri, vin şi investitori.

– Primăria comunei Roma are probleme financiare?

– Nu. Niciodată nu ne-am plâns de bani, dar nici nu am cheltuit fără capăt, întotdeauna am avut o rezervă de două milioane de lei, pentru că pe parcursul anului apar foarte multe lucruri neprevăzute. La noi 85% dintre cetăţeni plătesc taxele şi impozitele locale, asta şi pentru că am menţinut taxele şi impozitele la valoarea minimă permisă de Codul Fiscal. Mai mult, noi nu am introdus taxe noi. Eu le spun colegilor mei că primăria nu trebuie privită ca o societate comercială. Primăria nu trebuie să facă profit pe spinarea cetăţenilor, ci este instituţia care trebuie să atragă, prin proiecte, fonduri pentru dezvoltarea comunităţii. În fiecare zi de muncă, noi suntem în slujba cetăţenilor şi suntem preocupaţi de binele şi dezvoltarea comunităţii.

* Acest material reprezintă punctul de vedere al primarului Mihai Asiminicesei.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...