spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTSituație explozivă în Centrul vechi. Acuzații grave la adresa forțelor de ordine...

Situație explozivă în Centrul vechi. Acuzații grave la adresa forțelor de ordine (VIDEO)

Acuzații grave la adresa forțelor de ordine publică în ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Ineficiență, deprofesionalizare, toleranță față de cei care încalcă normele de conviețuire socială și scurgeri de informații tocmai față de cei certați cu legea, au fost principalele acuzații. Iar opiniile au venit din partea botoșănenilor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în Centrul vechi al municipiului, care văd, în fiecare zi, cum se năruie toate afacerile lor, dar și eforturile de a revitaliza sau reabilita zona.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Toate acestea s-au întâmplat astăzi în cadrul ședinței ATOP, care a fost organizată la invitația primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și care a reunit autoritățile locale, cât și reprezentanții instituțiilor de ordine publică, întreprinzători locali cu afaceri în zonă, dar și locatari, inclusiv reprezentanți a minorității etnice, tema dezbaterilor fiind situația din Centrul vechi.

Dacă jandarmii și polițiștii au invocat din nou cifrele, adică acțiunile derulate, sancțiunile aplicate și numărul sesizărilor, șeful Poliției Locale, Ioan Onuțu, nu a venit cu statistici, ci a spus exact ce se întâmplă.

„Sancțiunile pe care noi le-am înregistrat în anul 2021 în ceea ce privește ordinea și liniștea publică cât și în primele cinci luni ale acestui an, într-adevăr sunt îngrijorătoare. Situația este una care nu creează un confort cetățenilor municipiului Botoșani. Continuăm să desfășurăm activități pentru identificarea unor soluții ce să vină în sprijinul cetățenilor municipiului Botoșani”, a punctat Ioan Onuțu, directorul executiv al Poliției Locale Botoșani.

Dovezi cu situația din Centrul vechi

De partea cealaltă, oamenii care locuiesc și muncesc în Centrul vechi au venit cu exemple concrete în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo – comportamente în spațiul public care descurajează oamenii de bună credință, magazine și restaurante închise mai bine de jumătate din zi, clădiri transformate în ruină, zone insalubre.

Iar de data aceasta nu au fost doar cuvinte, ci și imagini – fotografii sau filmulețe – care au arătat limpede și clar situația din inima orașului, cu indivizi care nesocotesc orice normă și cu intervenții eșuate ale forțelor de ordine. Iar concluziile au fost la fel de limpezi – măsuri luate doar pe hârtie, structuri de ordine publică subdimensionate, lipsă de autoritate.

Instituțiile de ordine publică se confruntă cu lipsă de personal

Puși la zid, cei de la Poliția municipiului, dar și cei de la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ), au recunoscut că se confruntă cu o lipsă de personal. Astfel, Eduard Dascălu, adjunctul șefului Poliției municipiului Botoșani a precizat că polițiștii au șase sectoare de siguranță, fiecare la rândul său cu câte șase sectoare de siguranță publică, în care trebuie să acționeze, doar că la nivel de municipiu nu se poate asigura mai multe de trei – patru echipaje de tură, fiind vorba de echipaje mobile. Prin urmare, fiecare echipaj trebuie să se ocupe de două sectoare, iar Poliția municipiului Botoșani nu își permite să țină un echipaj permanent în Centrul vechi.

La fel, jandarmii nu pot acționa decât cu patrula mobilă, echipajele de jandarmi care acționează zilnic având în competență întreg județul. Prin urmare, dacă mai apare un eveniment grav în județ, echipajul mobil trebuie să deplaseze de urgență în acel loc pentru restabilirea ordinii publice, până la intervenția subunităților. În plus, a explicat colonelul Marius Chiaburu, împuternicit prim-adjunct al inspectorului șef din cadrul IJJ Botoșani Botoșani, în ultima perioadă, din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, misiunile jandarmilor s-au diversificat și înmulțit.

„Centrul vechi este al tuturor botoșănenilor”

Primele acuzații au venit chiar din partea primarului municipiului, care a recunoscut că a fost recent în Centrul vechi și a fost nevoit să apeleze la Poliția locală, iar drept urmare a invitat ATOP-ul pentru a asculta opiniile tuturor și pentru a comunica măsurile pe care municipalitatea intenționează să le aplice.

„Lucrurile nu merg mai bine, așa cum scrie în rapoartele dumneavoastră. Merg din ce în ce mai rău. Este clar și trebuie neapărat să schimbăm foaia. Centrul istoric este al tuturor botoșanenilor”, a spus Cosmin Andrei, care a anunțat că în Centrul vechi nu vor mai fi locuinţe sociale, actualii chiriași urmând să fie mutaţi în locuinţele sociale de la ANL Cișmea.

Camere de supraveghere în Centrul Vechi

În plus, în zonă vor fi montate mai multe camere de supraveghere, de înaltă rezoluție, și a fost propus un regulament de organizare și funcționare care va fi dezbătut în Consiliul local. În prezent, la trei sancțiuni aplicate la Legea 61, chiriașii din locuințele sociale sunt evacuați. „Pentru cele 15 locuințe vândute de Locativa SA, am deschis proceduri în instanță, în vederea anularii”, a adăugat primarul Cosmin Andrei, care a anunțat că unele căi pietonale vor fi reabilitate urmând să fie montat și un nou mobilier urban.

Au urmat apoi intervențiile celor doi viceprimari, Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, ambii punctând faptul că situația din Centrul vechi necesită o intervenție mai fermă a forțelor de ordine.

Imagini oferite autorităților transmise scandalagiilor. „Ce ați vrut? Încă o crimă?”

Cele mai grave acuze au venit însă din partea unui botoșănean, Dumitru Lungu, care deține de 32 de ani o frizerie în Centrul vechi și care e arătat că unitatea lui a pierdut mii de clienți din cauza comportamentului celor din zonă, că a fost în situația să însoțească clienții pentru ca aceștia să poată beneficia de rezervările făcute și de serviciile oferite. Însă cel mai grav lucru a fost că, după ce a realizat o serie de imagini cu privire la ceea ce se întâmplă în Centrul vechi și le-a pus la dispoziția autorităților, acestea au ajuns inclusiv la cei certați cu legea, oferite fiind de cei de la Poliția locală.

„Mi-ați pus viața familiei mele în pericol. Au venit polițiști locali cu acele filmulețe, că se vede că sunt filmate din frizerie. Au arătat lumii. Și nu le-au arătat celor de aici, integri și fără probleme, ci le-au arătat celor răi, domnilor care se bat, care beau și care au venit <<Bă, dar tu de când îți permiți să faci chestiile astea?>>. Și nu au ajuns doar la Poliția locală, ci și la jandarmi.

Au venit și jandarmii cu filmuțele. Și autoritățile statului instigă romii la lucruri… Vreau să vă anunț că în ultimii cinci ani au fost două crime. Acum dumneavoastră, prin ce ați făcut, ce ați fi vrut – încă o crimă? Încă două?”, a spus botoșăneanul, care a recunoscut în ședința ATOP că nu se mai simte în siguranță.

Scene privite de polițiștii locali

Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că la scurt timp a urmat un alt incident, în care un polițist în civil a încercat să aplaneze un scandal de unul singur, fără să ceară sprijin. Asta în timp ce polițiștii locali erau în zonă, dar priveau la scenele care se derulau. Într-un final, persoana recalcitrantă a părăsit zona, iar atunci botoșăneanul a încercat să discute cu polițistul pentru a afla de ce nu a cerut sprijin. În loc să primească lămuriri, a fost amenințat voalat că va fi invitat la poliție a doua zi.

„De vină sunt contractele făcute cu Locativa, care au fost făcute aiurea”

Și omul de afaceri Gheorghe Câmpanu, cel care deține Hotelul Rareș din Centrul vechi, spune că în urma unui conflict iscat între romi, într-una din serile anilor trecuți, a pierdut un grup de turiști care, văzând ce se întâmplă, au solicitat returnarea banilor și au părăsit unitatea. În schimb, el a acuzat municipalitatea că nu a făcut nimic pentru a-i determina pe proprietarii clădirilor din Centrul vechi să le reabiliteze, motiv pentru care o parte dintre imobilele vechi, monumente istorice, unele chiar aflate în administrarea Locativei SA, stau să se prăbușească.

„De vină sunt contractele pe care le-ați făcut prin Locativa, care sunt făcute aiurea. Acela care are până în 60 de ani, fă-i contract (n.r – de închiriere) pe șase luni. Nu se angajează în șase luni…”, a spus Gheorghe Câmpanu, care a adăugat că municipalitatea nu ar trebui să accepte ca pe lângă titularii contractelor în locuințe să stea și alte zeci de persoane fără forme legale.

„Vine și îți scuipă în mâncare”

O altă botoșăneancă care deține restaurantul Istanbul Kebab, apreciat de clienți, spune că nu poate să țină unitatea deschisă până aproape de ora 20. „După ora 16 este catastrofă. Nu am nimic cu ei, putem conviețui împreună, dar ar trebui să se încadreze în nivelul nostru de civilizație, pentru că este benefic și pentru ei”, a spus femeia, care a adăugat că zona din spatele hotelului Rareș, de lângă fosta sinagogă, este insalubră.

„Cad bucăți din clădiri. Se dărâmă de la sine”, a adăugat aceasta, propunând municipalității ca toate spațiile locative de la etaj, deținute de primărie în Centrul vechi, să fie transformate în birouri. „Am discutat între noi, să scoatem mese pe terase, dar nu poți – vine și îți scuipă în mâncare. Suntem legați la mâini și la picioare – nu putem face nimic”, a adăugat femeia.

Educație cu copii de etnie, fără efect

O altă tânără, care deține un restaurant în zonă, spune că de trei ani face educație cu copiii de etnie din zonă, dar fără niciun efect. Ba mai mult, de cinci ori s-a trezit cu mingile unor copii în consumația clienților, deși au montat acolo și panouri de protecție. În tot acest timp, niciun reprezentant al etniei nu a trecut pe acolo pentru a le face educație copiilor.

„Haina, cămaşa de pe ei, nu mai reprezintă respect”

O altă botoșăneancă, Nicoleta Kotsopoulos, spune că deține un spațiu comercial la parterul unei clădiri din Centrul vechi, din 2014, dar nu a intrat acolo. În plus, unii vecini au fost terorizați la propriu timp de 10 ani, iar problemele nu s-au rezolvat niciodată deși au existat apeluri telefonice la Poliția Locală, Jandarmerie, Poliție municipală.

„Nu am putut să fac o investiție acolo, casa scării este în mare pericol să se prăbușească, am anunţat Poliţia Locală, au venit la sesizările mele, s-au prezentat pe teren, dar nu s-a întâmplat absolut nimic. Poliţia municipală… Mi-a spus domnul inspector – Am nevoie de curaj să mă duc acolo. Zic – Domnule, atunci când v-aţi ales meseria trebuia să aveți curaj, nu să vă dau eu curaj să mergeţi acolo să rezolvați o problemă”, a declarat femeia, care a adăugat că instituțiile statului și-au pierdut din autoritate.

„Haina, cămaşa de pe ei, nu mai reprezintă respect. De asta se întâmplă ce se întâmplă în centru. Dânşii nu sunt prezenți acolo, nu patrulează, nu-și fac datoria. Degeaba spuneți dumneavoastră că stați până la ora 18 în piţă, după ora 16 nu mai este nimeni”, a mai adăugat femeia, care crede că autoritățile, în speță forțele de ordine publică, nu au nicio strategie, iar „activitatea Poliției Locale şi a Jandarmeriei este inexistentă. „Pe hârtie, arată extraordinar, foarte frumos, dar în realitate ea nu există”, a mai spus Nicoleta Kotsopoulos.

Reprezentanții romilor – ”Hai să nu mai exagerăm”

De partea cealaltă, reprezentanții romilor au încercat să arate că situația nu este tocmai cea zugrăvită de comercianți, că situația nu trebuie generalizată și că forțele de ordine își fac datoria. O astfel de opinie a venit din partea lui Florin Zberea, cunoscut sub numele de „Carai”, care a candidat în trecut și la funcția de primar al municipiului. Prezent la discuții, el s-a arătat nemulțumit de faptul că s-ar fi încercat asocierea membrilor etniei din Centrul vechi cu faptele antisociale comise acolo.

„Hai să nu exagerăm. Romii, țiganii, mai fac și niște prostioare, dar nu face chiar toate infracțiunile numai ei”, a spus Zberea. La fel, Jupiter Borcoi a făcut apel la înțelegere și toleranță susținând că „nu toată lumea este la fel”.

„Nu-s toți țiganii ca mine. Eu am fost un țigan civilizat în viața mea. Confirmă cine vreți dumneavoastră din târgul acesta, dar nu înseamnă că eu trebuie să fiu vai de mine! O mâna de oameni, poate face multe, dar cum? Prin înţelegere, prin dialog”, a spus Borcoi. Replica a venit însă din partea primarului municipiului, Cosmin Andrei, care l-a întrerupt din discurs. „Dar de 20 de ani, câtă înțelegere şi dialog a fost?”, Răspunsul a fost la fel de tranșat. „Foarte puțin, vă spun în faţă”, a replicat Jupiter Borcoi.

„Vă rugăm să vă educați copiii!”

Ultimele intervenții au venit din partea consilierilor județeni, Gabriel Alecsandru și Sergiu Marian, ambii membri în ATOP, care au cerut găsirea unor soluții care să includă în primul rând consensul privind nevoia de educație. „Problema este de 20 de ani și va mai dura 20, sau 40 de ani”, este de părere Sergiu Marian (n.r. – care este cadru didactic) și asta pentru că de aproape 10 ani asociațiile romilor au proiecte cu fonduri europene de educație și incluziune socială, însă rezultatele nu se văd.

„Să nu spuneți dumneavoastră că voi, minoritățile, nu ați avut drepturi. Uneori simt că dumneavoastră aveți mai multe drepturi ca mine – de locuințe sociale, de ajutoare…Eu mi-am cumpărat casa, eu am muncit, eu nu am primit ajutor social. Vă rugăm să vă educați copiii, să se poată integra. Aceasta este recomandarea, ca atunci când veți ajunge în vârstă, copiii dumneavoastră să reprezinte un sprijin de nădejde”, a mai spus Sergiu Marian.

Rezultatele acțiunilor ar urma să fie analizate peste circa o jumătate de an

În timpul dezbaterilor, au existat mai multe momente în care cei care și-au expus părerile au fost întrerupți de reprezentanții celor care locuiesc în Centrul vechi și care au solicitat tratament diferențiat pentru cei care încearcă să se integreze, însă aproape de fiecare dată reacțiile acestora au fost pe un ton ridicat.

Autoritățile au convenit însă asupra revizuirii planurilor de intervenție, astfel încât misiunile forțelor de ordine publică să devină eficiente. În plus, rezultatele acțiunilor ar urma să fie analizate peste circa o jumătate de an, când situația din Centrul vechi va fi cântărită din nou în cadrul ATOP.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...