Edilii botoşăneni au făcut demersuri la nivel central pentru a primi 80 de milioane de lei, reprezentând suma care trebuie să o plătească lichidatorului Termica. Primarul Cosmin Andrei a declarat că au fost trimise documente la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor.
„Avem semnale pozitive, doresc să ne sprijine, dar sunt calcule făcute de către Guvernul României, nu pot să vorbesc în numele dumnealor. Sunt şi alte UAT-uri din ţară care au nevoi financiare şi se doreşte o hotărâre care să cuprindă mai multe speţe”, a explicat edilul.
Conducerea primăriei aşteaptă un răspuns favorabil de la Bucureşti, în susţinerea solicitării fiind trimise toate documentele care atestă cum s-a ajuns la această datorie, un scurt istoric al proceselor pe care primăria le-a avut cu lichidatorul Termica, dar şi tabelul creditorilor. Din acest tabel reiese că statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Direcţia de Finanţe, este creditorul cel mai important. Practic, banii care vor fi daţi municipalităţii din fondul de rezervă al Guvernului se vor întoarce la bugetul consolidat.
Dacă primăria nu primeşte fonduri din fondul de rezervă al guvernului, va avea unele conturi blocate. Executorul nu va putea pune însă poprire pe conturile vizând investiţiile pe fonduri europene şi nici pe cele pentru cheltuielile de personal.
Primăria, somată să achite această sumă, în urmă cu un an
Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată. O altă solicitare viza o sumă de peste 9.000.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice.
Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, s-a adresat executorilor, după ce a avut câştig de cauză în instanţă. În 2010, patrimoniul Termica a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor.
În anul 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei pe motiv că patrimoniul Termica a fost subevaluat. Procesul s-a încheiat în primăvara anului 2014, atunci când instanţa a anulat factura prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.
Primăria a pierdut şi 34 de puncte termice
Pe lângă zecile de milioane de lei pe care le are de primit de la primărie, lichidatorul a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, Constantin Lulu Dascălu a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.