spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăSituaţie critică la Nova Apaserv

Situaţie critică la Nova Apaserv

La un an de la preluarea controlului total de către PSD și ALDE, Nova Apaserv a ajuns în agonie. Operatorul judeţean de apă şi canalizare are nevoie urgentă de o infuzie puternică de capital, pentru a-şi rezolva o parte din problemele economice cu care se confruntă de ceva vreme.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este vorba de o 2 milioane de euro, bani care nu se găsesc în conturile societății. Prin urmare, cei din conducerea Nova Apaserv au întins din nou mâna la administrația locală și județeană solicitând ajutorul sub forma unui aport de capital pentru a reuși să plătească și rata aferentă către BERD.

„Conducerea societății Nova Apaserv SA Botoșani, în cadrul căreia Județul Botoșani este acționar majoritar, analizând situația economico-financiară la nivelul anului 2021, constată că pentru asigurarea continuității serviciilor în condițiile de calitate și de promovarea unor investiții în infrastructura tehnico-edilitară specifică sectorului apă și apă uzată, se impune capitalizarea societății cu 2.000.000 euro, respectiv 9.893.800 lei (curs EURO la data de 09.05.2022: 1 EURO = 4,9469 lei) și informează acționarii despre necesitatea unei infuzii de capital ca sursă financiară pentru realizarea unor obiective investiționale angajate sau viitoare!”, se arată în expunerea de motive.

Milioane de lei pompaţi de CJ

Problemele vor fi analizate în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) de vineri, 27 mai a.c., când aleșii județeni vor trebui să decidă acordarea unui mandat special reprezentantului CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Nova Apaserv pentru majorarea capitalului social al societăţii. Aceasta ar urma să se facă prin intermediul unei emisiuni de 494.690 de acțiuni, cu valoare nominală de 20 lei/acțiune, care vor fi distribuite pentru subscriere acționarilor existenți, proporțional cu cota lor de participare la capitalul social.

Dacă membrii AGA vor aproba majorarea de capital, CJ va trebui să verse în conturile operatorului de apă majoritatea banilor solicitaţi, adică 9.399.110 lei din suma totală de 9.893.800 lei, diferența urmând să fie acoperită de celelalte UAT-uri care figurează ca acționari, începând cu municipiile Botoşani și Dorohoi, orașele Darabani Săveni, Bucecea, Flămânzi şi Ştefăneşti, precum și ele 47 de comune care sunt acţionare la Nova Apaserv, sumele fiind diferite în funcție de cota de acțiuni deținută de fiecare în parte.

Bani şi pentru investiţii

Oficialii din Nova Apaserv și CJ susțin că banii ar urma să fie folosiți pentru plata obligațiilor serviciului datoriei publice aferente împrumuturilor externe, obligații financiare către BERD (rată, dobândă etc.), aferente semestrului I – 2022, în valoare de 2.226.105 lei. O altă parte din bani,  adică 2.696.060 lei, ar urma să meargă către finanțarea lucrărilor de investiții de realizare a branșamentelor de apă în rețeaua publică de alimentare cu apă.

Totodată, aproape jumătate din bani ar urma să fie folosiți în achiziția de echipamente, întrucât Nova Apaserv intenționează să achiziționeze o serie de utilaje pentru a face față intervențiilor în rețeaua de canalizare, inclusiv vidanjare, pentru procesarea apelor uzate din cadrul unităților administrativ-teritoriale. Asta pentru că în momentul de față majoritatea intervențiilor au loc cu utilaje și echipamente închiriate de la alți agenți economici. Tot din acești bani din majorarea capitalului social operatorul de apă și canalizare ar urma să folosească 494.690 lei pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a conductei de transport Botoșani – Flămânzi.

Scuze găsite de şefi

Reprezentanții Nova Apaserv dau vina pentru această situație pe acutizarea dificultăților financiare cu care operatorul se confruntă încă de la finele anului 2019, aceasta fiind generată de aplicarea legislației specifice din perioada de pandemie (n.r. – când executările silite au fost suspendate) și reducerea gradului de încasare, procesul pierdut la Curtea de Arbitraj cu cei de la Aquaterm, dar și creșterea galopantă a tarifului de furnizare a energiei electrice, respectiv triplarea acestuia la finele anului 2021, față de la începutul anului. Așa se face că după numai un an de la preluarea controlului total de către PSD și ALDE, situația nu a cunoscut nici o îmbunătățire. Iar acest lucru se recunoaște pentru prima dată în mod oficial.

„Cu toate eforturile depuse, a măsurilor întreprinse de operator, nu s-a putut asigura un echilibru financiar, respectiv redresarea societății. În estimarea poziției financiare, Operatorul Regional, prin prisma evoluției factorilor externi, pe termen scurt, semnalează un pericol iminent asupra continuității activității, potrivit cerințelor legale în vigoare”, se mai arată în expunerea de motive care a stat la baza promovării proiectului hotărârii CJ privind majorarea de capital.

Zeci de mii de lei aruncaţi pe organigramă

Că explozia prețurilor de pe piața energiei electrice a afectat mulți agenți economici, nu mai este un secret. Pe de altă parte, actuala conducere a operatorului de apă a făcut și o serie de cheltuieli nesăbuite. La finalul anului trecut, în condițiile în care pierderile de apă erau uriașe, cei din conducerea operatorului de apă au decis să cheltuiască peste 40.000 de lei pentru servicii de consultanță pentru o nouă organigramă, care a fost adoptată la sfârșitul lunii ianuarie, însă nici până acum nu au fost realizate noile fișe ale posturilor. Așa că nimeni nu știe ce trebuie să facă.

Ba mai mult, deși s-a spus că se reduce numărul de directori de la patru la doi, în luna aprilie s-a solicitat modificarea organigramei, iar numărul celorlalte posturi de conducere, adică de șefi și șefuleți, au crescut de la 36 la 40. S-a ajuns așadar la o schemă de 2 directori, 40 de alte funcții de conducere și

485 posturi de execuție, iar organigrama a crescut de la 520 de posturi, cât avea în ianuarie, la 525 în prezent. Pentru ce au mai plătit cei 40.000 de lei în decembrie, este greu de spus. Cert este că de anul trecut Nova Apaserv nu face altceva decât să plătească salariile, în condițiile în care datoriile la furnizori cresc de la o lună la alta.

Societatea a fost executată silit

Problemele de la Nova Apaserv s-au acutizat de la finele lui 2020, când societatea a fost executată silit de Aquaterm, în urma unui proces pierdut la Curtea de Arbitraj. Pus în situația să plătească  7,6 milioane de lei, operatorul de apă s-a ales cu conturile blocate, iar datoriile către principalii furnizori de servicii au început să crească. Situația a devenit extrem de gravă în urmă cu aproape trei luni, când facturile la energia electrică au crescut. Cum operatorul de apă avea deja datorii către E.ON, furnizorul de electricitate a decis să renunțe la contractul cu Nova Apaserv. Prin urmare, societatea a trebuit să caute imediat un alt furnizor de electricitate pentru a încheia un nou contract.

În luna aprilie 2021, CJ a înaintat către Instituţia Prefectului o adresă oficială prin care solicita inițierea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului. Suma solicitată era necesară pentru a nu se intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, după ce firma a rămas fără lichidităţi. Doar că răspunsul a fost unul negativ. Problemele s-au suprapus și pe numirea noului Consiliu de Administrație, din care au ajuns să facă parte numai cei susținuți politic și anume Doru Constantin (PSD), ajuns între timp și director adjunct, Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD).

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...