Reprezentanţii magazinului din care o botoşăneancă a cumpărat carne cu viermi au fost sancţionaţi.
Femeia a depus o reclamaţie la Oficiul Județean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC), iar comisarii, deşi aceasta nu mai avea bonul fiscal, au stabilit că „cele menționate în sesizare prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea consumatorilor” aşa că au demarat un control. În timpul verificărilor reprezentanţii Protecţiei Consumatorului nu au mai găsit produsul incriminat, însă au descoperit alte nereguli. „O vitrină frigorifică era oprită, având o temperatură de 12 grade Celsius, fapt ce denotă nerespectarea obligaţiei de menţinere a temperaturii de păstrare prescrise de producător. De asemenea, s-a constatat că vitrinele frigorifice nu erau igienizate”, au transmis comisarii de la Protecţia Consumatorului. Din acest motiv, s-a decis aplicarea unei amenzi, dar şi închiderea magazinului, până la remedierea deficienţelor. „Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 lei, totodată fiind dispusă sancţiunea complementară de închidere a unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru remedierea deficienţelor. Unitatea a fost redeschisă, ca urmare a verificării măsurilor impuse prin PVCC, după 48 ore, constatându-se că au fost înlocuite vitrinele frigorifice și că s-a procedat la igienizarea spațiului de vânzare”, a precizat comisarul şef Marinela Buhăescu, din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Regiunea Nord-Est.
DSVSA încă aşteaptă rezultatul analizelor
Femeia a depus o reclamaţie şi la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Instituţia a demarat la rândul său un control, însă reprezentanţii acesteia nu au putut însă să se pronunţe în această privinţă. Asta deoarece bucata de carne incriminată nu a ajuns în laboratorul DSVSA pentru analize, clienta aruncând-o la gunoi, când a văzut-o plină de viermi. „Noi am identificat lotul din care a făcut parte acel produs şi producătorul ne-a adus la laborator probe pentru analize din acelaşi lot, dar nu din acel produs din care a vândut clientei. Aşteptăm rezultatele de laborator, pentru a ne putea pronunţa”, a precizat medicul Ovidiu Airimiţoaie, directorul executiv adjunct al DSVSA Botoșani.
Probleme recunoscute parţial de patron
Întâmplarea de la care a pornit totul a avut loc săptămâna trecută, când o botoşăneancă a cumpărat preparate din carne de porc de la un magazin de specialităţi din carne, din Botoșani Shopping Center. Când a ajuns acasă aceasta s-a aşezat la masă, împreună cu fiica şi soţul, însă la scurt timp după ce au feliat preparatul din carne, au observat că sub una dintre felii mişca ceva. „Soţul a feliat bucata de carne, ceva asemănător muşchiului ţigănesc, a mai pus roşii, caş lângă, iar când să servim, a dat o felie de carne la o parte şi dintre celelalte felii ieşeau viermi. O mulţime de larve albe, de mici dimensiuni, chiar din bucata de carne”, a spus femeia.
Tânăra a luat legătura şi cu proprietarul carmangeriei care produce respectivele preparate, acesta spunându-i că singura explicaţie ar fi faptul că muscă să fi depus ouă în timpul procesului de producţie, ceea ce a dus la apariţia larvelor chiar pe masa clienţilor săi. Acesta s-ar fi oferit să îi despăgubească pe clienţii ghinionişti, însă aceştia nu au dorit niciun fel de compensaţie.
Ulterior, însă, acesta ar fi spus că nu există dovada că acea bucată de carne din filmare a fost luată de la el, având în vedere că femeia nu mai are bonul fiscal, deşi botoşăneanca apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin.