Coaliția de guvernare a decis, luni seară, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, denumit “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, potrivit Guvernului României. Guvernanţii nu au precizat, însă, şi care sunt sursele de finaţare.
Angajări sistate după ce s-au umflat toate instituţiile
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a anunțat luni seară că va suspenda angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.
Anunțul vine însă după ani întregi în care numărul angajaților la stat s-a umflat, ajungând acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Iar între timp, câteva ministere încearcă să „îngrașe porcul în ajun” și recrutează sute de persoane, înainte ca suspendarea angajărilor să intre în vigoare.
Posturile la stat au crescut cu 2.304/lună
Astfel, numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a ajuns în luna martie 2022 (cele mai recente date) la 1.267.973, în creștere cu 2.251 de posturi față de luna februarie. Numărul de angajați din sectorul bugetar este, așadar, peste nivelul de la finalul anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, după cum scria recent profit.ro. Creșterea de 2.251 de posturi ocupate în martie este în linie cu media lunară de până acum a Guvernului Ciucă, de 2.304/lună în primele trei luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani, mai scria profit.ro.
În același timp, în ultimele zile, numeroase instituții ale statului anunță recrutări de sute de persoane.
De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați. Săptămâna trecută, instituția a scos la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).
Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.
Ministerul Fondurilor Europene vrea să angajeze peste 500 de oameni
Totodată, Economedia a scris luni că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.
Marți, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că prin măsurile sociale și economice anunțate de coaliție este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”. El a mai criticat și guvernele Orban și Cîțu că „au angajat vreo 14 mii de persoane”.
Ciucă elimină orice speranță pentru o reformă în administrație
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu există nici o discuție despre reforma administrației, motivând că într-o situație de criză e nevoie de stabilitate.
”În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative cât timp guvernul gestionează o situație de criză și e nevoie de stabilitate”, a spus Ciucă după ce a fost întrebat de ziariști când va face guvernul reforma administrației.
Liderii coaliției au anunțat luni seară că, începând din iulie, vor fi înghețate angajările la stat.
Măsura vine însă pe fondul creșterii fără precedent a numărului de bugetari. Statul îngheață angajările după ce a umflat aparatul bugetar la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Concursuri pentru sute de posturi, pe ultima sută de metri, titrează Economedia.
Creşterile de pensii și salarii, „din reducerile de cheltuieli la ministere”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri că noile creșteri de salarii și pensii anunțate luni seară ar urma să fie finanțate din economiile făcute de fiecare minister prin reducerea cu 10% a cheltuieli de la bunuri și servicii.
„Banii se vor rezolva prin reducerile de cheltuieli de la bunuri și servicii de 10% la fiecare minister, suficient cât să asigurăm cheltuielile anunțate aseară”, a spus Ciucă.
MĂSURILE DIN CADRUL PACHETULUI „SPRIJIN PENTRU ROMÂNIA”
- Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
- Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
- Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public:
- diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
- suspendarea angajărilor la stat;
- creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
- accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției fondurilor europene.