Şoferul care a provocat un accident cumplit la începutul lunii a scăpat cu viaţă, dar nu şi de efectele faptelor sale. Astfel, bărbatul de 41 de ani, din Băluşeni, a fost reţinut de poliţiştii suceveni, după ce instanţa din judeţul vecin a decis că acesta trebuie încarcerat, pentru că reprezintă un pericol public.
Accident la 130 km/h
Accidentul a avut loc pe 2 mai, când bărbatul a ajuns la spital în stare gravă, iar maşina sa a fost transformată într-un morman de fiare, după un accident cumplit. Autoturismul, un Peugeot 508, rula cu peste 130 km/h pe raza localității Bălușeni, iar la un moment dat şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a izbit într-un cap de pod. După impact bărbatul, care era singur în autoturismul care s-a răsturnat pe cupolă, a rămas încarcerat. Martorii au sunat imediat la 112. La faţa locului s-au deplasat imediat o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD, dar şi pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare. La locul accidentului, pompierii au constatat că bărbatul era încarcerat, fiind semiconştient. Salvatorii l-au imobilizat, după care l-au scos din autoturism și l-au predat echipajului medical. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Medicii l-au diagnosticat cu multiple traumatisme şi fracturi, cu toţii fiind uimiţi de faptul că a scăpat cu viaţă din mormanul de fiare în care s-a transformat maşina pe care o conducea.
A încălcat controlul judiciar
Zece zile mai târziu, acesta a fost externat din spital, putând face recuperarea şi la domiciliu. Doar că între timp, procurorii suceveni au declanşat o acţiune în instanţă, prin care au cerut ca bărbatul să fie reţinut. Asta pentru că acesta era deja pus sub control judiciar, după ce a fost depistat conducând fără permis şi a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Accidentul a avut loc la doar două săptămâni după ce instanţa de judecată a decis ca bărbatul de 41 de ani să fie plasat sub control judiciar. Atunci, printre măsurile care i se impuneau se afla şi aceea de a nu conduce nicio categorie de vehicule.
„Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arăta în decizia din 18 aprilie. Astfel, pe 13 mai, la o zi de la externarea acestuia, procurorii au cerut înlocuirea măsurii preventive, iar pe data de 19 instanţa a decis încarcerarea botoşăneanului.
Acesta a contestat măsura, însă în cursul dimineţii de ieri secția penală a Tribunalului Suceava a respins contestația, ca nefondată, măsura rămânând astfel definitivă şi cu titlu executoriu. „Înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu măsura arestării preventive. Dispune arestarea preventivă a inculpatului, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, şi refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, pe o perioada de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă”, se arată în decizia instanţei sucevene.