Consiliul Județean (CJ) Botoșani se numără printre cele cinci CJ-uri din țară care au reușit să depună în timp util și să acceseze fondurile disponibile pentru proiectul „Actualizare a Planului de Amenajarea Teritoriului Județean (PATJ) Botoșani și transpunerea în format GIS” și a cheltuielilor legate de proiect. Astfel, la nivelul întregii țări, prin PNRR se finanțează doar cinci planuri județene de amenajare a teritoriului. Cum la începutul anului viitor se încheie termenul de valabilitate a PATJ Botoșani, angajații CJ au depus documentațiile necesare așa încât actualizarea să se facă prin intermediul fondurilor europene.
Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) va include o baza de date geospațială realizată în format GIS, pe straturi tematice, în sistem de proiecție stereografică. Dată fiind apropierea termenului de valabilitate a PATJ-ului, este necesară elaborarea unei noi documentații de planificare teritorială, care să fundamenteze deciziile autorităților publice locale și inițiativele de dezvoltare ale mediului de afaceri și comunităților locale. Valoarea eligibilă a proiectului depus de Consiliul Județean Botoșani în vederea actualizării PATJ-ului este de 237 de mii de euro.
Date diverse cuprinse în proiect
PATJ va include structura teritoriului, cu localizare geografică, patrimoniul natural și construit (cu reţeaua de localităţi, infrastructurile tehnice majore, zonificarea teritoriului), structura sociodemografică, structura activităţilor economice (conform clasificării CAEN), contextul teritorial interjudeţean, regional şi naţional cu acele coridoare de transport, poli de creştere şi de dezvoltare, centre urbane, zone de cooperare transfrontalieră și zone metropolitane.
Prin urmare, PATJ ar trebui să cuprindă diagnosticul prospectiv al dezvoltării teritoriale a judeţului, pe domeniile-ţintă şi componentele acestora, elaborat în baza problemelor, disfuncţionalităţilor şi tendinţelor majore identificate, integrarea rezultatelor analizelor în vederea evidenţierii principalelor aspecte negative care afectează structurile teritoriale precum şi a potenţialului de care acesta beneficiază. Pe baza acestuia se stabilește „diagnosticul general” pentru stabilirea ierarhiei priorităţilor de soluţionare, în funcţie de complexitatea problemelor.
PATJ cuprinde inclusiv strategia de dezvoltare teritorială a judeţului cu direcţiile şi priorităţile de dezvoltare a judeţului în plan teritorial, stabilite în baza diagnosticului prospectiv, urmărind să se asigure eliminarea/reducerea decalajelor de dezvoltare. Ultima parte cuprinde măsuri de organizare în timp, precizarea responsabilităţilor şi a surselor de finanţare, a politicilor publice, programelor şi proiectelor de investiţii publice necesare dezvoltării durabile şi competitive a teritoriului.