Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) până pe 20 mai, în mai multe zone din țară, inclusiv Moldova, se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă. La Botoșani, până în prezent, culturile nu au fost afectate.
„Monitorizăm atent culturile atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară în această perioadă de secetă. Avem zone unde putem spune că monitorizăm și mai atent nivelul de umiditate. Momentan nu au fost afectate culturile. Sperăm ca precipitațiile ce se anunță în următorul interval să aducă un aport la culturile înființate”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole din Botoșani.
Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13 şi 25 de de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade Celsius, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21 şi 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, iar cea minimă se va încadra între 4 şi 18 grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, potrivit G4media.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 13 şi 26 de grade Celsius la scara întregii ţări, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă. Din punct de vedere pluviometric, meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.