Oameni de cultură, cadre didactice, prieteni, simpli cititori, dar și elevi au umplut sala Casei de Cultură „Theodor Balș” din Darabani la lansarea cărții „Viața pe rafturi”, scrisă de ziaristul și poetul Victor Teișanu.
Printre personalitățile culturale s-au aflat poeta Lucia Olaru Nenati, pictorul Liviu Șoptelea, scriitorii Cristina Șoptelea, George Luca, Mircea Oprea, Ovidiu Petcu, dar și directorul editurii Tipo Moldova, din Iași, scriitorul și poetul Aurel Ștefanachi. În sala s-a aflat și fratele poetului, istoricul și profesorul Octav Teioșanu. Printre cadrele didactice prezente se numără directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”, Manuela Răileanu, Lucian Sîrbu, profesor de logică în cadrul Liceului, profesorul de istorie Lucian Florea, Mihai și Narcisa Rusu.
„Este un eveniment firesc care se întâmplă în marile centre sau în țările de cultură consacrate. Trebuie să fiți conștienți că sunteți contemporan cu un scriitor contemporan care ar putea, ar trebui și s-ar cuveni să fie un scriitor european sau poate chiar mai mult decât atât. Pentru că nu are niciun fel de inhibiție, deși noi îl vedem câteodată foarte emoționat. Victor Teișanu este un personaj sigur pe sine, mai ales atunci când pune mâna pe condei (…)”, a spus în cadrul evenimentului de duminică poeta Lucia Olaru Nenati.
Carte despre scriitori care au legătură cu Darabaniul
„În cartea Viața pe rafturi am continuat investigații de acest tip care să scoată în evidență legături ale unor scriitori cu Darabaniul. De exemplu, mult hulitul Dimitrie Petrino, poetul bucovinean care a avut neinspirația să intre în conflict cu Eminescu, dar considerat talentat de către însuși Eminescu. Dimitrie Petrino este pe linie maternă și el legat de Darabani, originile lui fiind legate de Teioasa(…)”, a transmis Victor Teișanu.
„Victor Teișanu este un scriitor cu care vă puteți mândri”
Aceasta a mai precizat în cadrul evenimentului cultural că poetul dărăbănean are un talent deosebit la titluri, aparent simple, dar după ce le citești îți transmit senzația că „pur și simplu nu putea fi nimic mai mult, afli tot ce trebuie să afli. (…) Victor Teișanu produce revelații adevărate, deci nu face niciun fel de umpluturi, trageri de timp sau spațiu ca să umple o pagină. Tot ce citești are locul lui definitiv, fundamental și foarte bine scris. Victor Teișanu este un scriitor cu care vă puteți mândri în orice context. Este un scriitor de talie cel puțin internațională”, a mai transmis Lucia Olaru Nenati.
În cadrul lansării de carte au luat cuvântul mai mulți scriitori dintre cei prezenți au adresat câteva cuvinte despre ziaristul și poetul din Darabani.
„Viața pe rafturi”, volum de critică literară
Volumul reprezintă, după cum spune și titlul, viața cărților care locuiesc pe rafturi.
„Victor Teișanu a avut și noroc, pentru că a trăit o viață printre cărți din punct de vedere profesional, fiind o persoană prezentă în biblioteca locului, nu s-a desprins niciodată de cărți. Într-adevăr viața lui este în legătură cu acest obiect care găzduiește cărți – rafturile. (…)Rafturile sunt partea semiotică a legăturii cu cartea”, a povestit Lucia Olaru Nenati.
Victor Teișanu s-a născut la 15 septembrie 1950 în Darabani, Botoșani, și este poet, jurnalist, bibliotecar, dar și fondatorul Muzeului „Leon Dănăilă”. A publicat până în prezent opt volume de versuri și o antologie, trei volume de critică literară și, ca editor, un dicționar teologic. În 2015, filiala Iași a Uniunii Scriitorilor i-a acordat Diploma de excelență pentru activitatea literară.
Evenimentul literar de duminică s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autorului către cei care și-au dorit să aibă în bibliotecă volumul sub semnătura lui Victor Teișanu. Toți cei care vor să intre în posesia cărții, o pot face contactându-l pe poet.