Liberalul Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA) Botoșani, a fost plasat, pentru 60 de zile, sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Acesta este bănuit de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.
Decizia vine după ce, vineri, procurorii DNA au descins la sediul DSVSA, la locuinţa lui Mihai Ţurcanu, dar şi în alte doua locaţii, dintre care una în Bucureşti.
În perioada octombrie – decembrie 2021, inculpatul Țurcanu Mihai ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.
Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.
Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.
Bani pentru mobilier fictiv
În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care, însă, nu le-a livrat.
Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.
Obligaţii impuse de procurori
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Țurcanu Mihai trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar şi să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane. „Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis reprezentanţii DNA.
Percheziţii maraton la DSVSA
Perchezițiţiile de ieri au fost un adevărat maraton şi s-au încheiat după ora 21. În total, anchetatorii au făcut patru percheziții dintre care una la sediul DSVSA, una la locuința lui Mihai Țurcanu, la ferma familiei și la sediul unei societăți din București.
La finalul acestora şeful DSVSA a fost ridicat de procurori şi dus la sediul DNA pentru audieri. Ulterior, după miezul nopţii acesta a părăsit sediul DNA.
Șefie a instituției preluată în 2020
În vârstă de 46 de ani, Mihai Țurcanu este fratele fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.
Mihai Ţurcanu a preluat conducerea DSVSA Botoșani în august 2020, după decesul fostului director, Minodora Vasiliu.
Contextul în care au avut loc perchezițiile este însă destul de tulbure. Astfel, funcția de director executiv la DSVSA Botoșani este râvnită de PSD, iar acest lucru s-a discutat în cadrul negocierilor purtate cu PNL. În plus, Mihai Țurcanu ar fi avut un divergent cu șeful Serviciului Economic și Administrativ, Elena Mărăndel, tocmai pe tema licitației care a ajuns acum în atenția anchetatorilor DNA.
În plus, sunt voci care spun că ar exista și o luptă internă în cadrul PNL, care s-ar putea solda și cu schimbarea actualei conduceri. Totodată, Florin Țurcanu, fratele directorului DSVSA, a fost condamnat de Tribunalul Botoșani, în ianuarie 2020, la patru ani și trei luni de închisoare cu executare în dosarul DNA, dar sentința nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Suceava. Cert este că după ce a fost arestat, în ancheta DNA, Florin Țurcanu a renunțat o perioadă la viața politică, după care s-a înscris în ALDE, acolo unde soția sa a ajuns să dețină funcția de președinte. Majoritatea spun, însă, că în realitate filiala ALDE este condusă de Florin Țurcanu, care continuă să facă anumite jocuri politice la nivel local.