spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTScandal uriaș la Acumularea Rogojești. Între dezastru ecologic și afaceri cu apă

Scandal uriaș la Acumularea Rogojești. Între dezastru ecologic și afaceri cu apă

Dezastru ecologic pe malurile lacului de acumulare Rogojești situat pe râul Siret, la limita județelor Suceava și Botoșani. Nivelul apei a scăzut în ultimele trei zile cu cel puțin 20 de centimetri, iar icrele depuse de pești se usucă la soare. Aspectele au fost sesizate de jurnaliștii de la StiriSuceava.Net, care au menționat că peisajul sinistru a fost descoperit de profesorul Vasile Alin Fercalo, pescar amator, care a constat nivelul scăzut al apei a scăzut și expunerea icrelor la soare.

„Pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale”, se arată în art. 2 din Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021, ordin comun emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Un dezastru ecologic”

„Un dezastru ecologic. Cred că între 30-50% din ceea ce s-a depus este afectat. Dacă mai scade apa aproximativ 20-30 de centimetri dezastrul se poate duce spre 70-80%, poate și mai mult”, a spus Vasile Alin Fercalo. Mihai Micuțari, șeful Sectorului Hidrotehnic Independent Siret, structura care administrează Barajul Rogojești, a declarat doar că instituția respectă cotele aprobate de administrația regionala Bacău a Apelor Române.

Control demarat şi de comisarii botoşăneni

Situația a ajuns și în atenția comisarilor de mediu de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, care au ajuns în zonă și au confirmat atât situația expusă de profesorul Vasile Alin Fercalo, dar și susținerile celor care administrează exploatarea. Astfel, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, controlul a avut loc pe 5 mai a.c., în urma unei sesizări. Ba mai mult, verificările au fost făcute în comun cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și au vizat întreaga Acumulare Rogojești, amplasată pe raza comunelor Mihăileni (jud. Botoșani) și Grămești (jud.Suceava).

În fapt, acumularea este administrată de Administrația Bazinală de Apa „Siret” Bacău – Sistemul Hidrotehnic Independent Siret, iar sesizarea viza scăderea nivelului apei din bazin, urmată expunerea icrelor de pește depuse pe vegetația de la malul acumulării. Echipa mixtă formată din comisarii de mediu și reprezentanții ANANP – Serviciul Teritorial Botoșani a constatat că în vegetația ierboasă în dreptul malului stâng al Acumulării Rogojești există icre de pește, însă nu au fost identificate mortalități piscicole, cota lac din Acumularea Rogojești fiind la 298,28 mdMB.

„La data controlului, cele 6 vane segment nu erau deschise”

Conform autorizației de gospodărire a apelor, Acumularea Rogojești are nivelul normal de retenție proiectat la 300 mdMB, iar nivelul normal de rețentie (NNR) restricționat este de 298,50 mdMB, nivelul minim de exploatare fiind de 296,2 mdMB. Conform bilanțului din perioada 28 aprilie 2022 – 5 mai 2022, cota în Acumularea Rogojești la ora 05.00 a fost de 298.29 mdMB (28.04.2022) 298.30 mdMB (29 aprilie 2022) 298.40 mdMB (30 aprilie 2022) 298.48 mdMB (01 mai 2022), 298.47 mdMB (2 mai 2022), 298.43 mdMB (3 mai 2022), 298.38 mdMB (4 mai 2022),298.30 mdMB (5 mai 2022) și 298.31 mdMB (6 mai 2022).

„La data controlului, cele 6 vane segment nu erau deschise. Conform informațiilor furnizate de către reprezentantul SHI Siret, vanele segment (6 buc) nu au fost deschise din anul 2021.În perioada verificată (28.04.2022 – 06.05.2022) a fost asigurat debitul pentru funcționarea turbinei de la MHC Rogojești, cota acumulării menținându-se la peste 298.29 mdMB”, se arată într-o comunicare a Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.

Cifrele din evidențe și situația din teren erau diferite

Prin urmare, cifrele din evidențe și situația din teren nu băteau, mai ales că în intervalul 28 aprilie ora 12:00 – 29 aprilie ora 18 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis avertizare hidrologică cod galben cu scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe pe râul Siret – afluenţii mici aferenţi, fapt ce ar fi trebuit să determine o creștere a cotei în Acumulare Rogojești în perioada 30 aprilie – 01 mai 2022. Singura explicație logică ar fi faptul că cei care dețin exploatații agricole în zona acumulării ar fi folosit apa la irigații, ori în alte scopuri.

De altfel, situația survine la mai puțin de două luni după un scandal în care un fermier din Suceava, care deține o exploatație de 27 de hectare, a acuzat „Apele Române” că l-ar fi obstrucționat în a-și iriga culturile şi să amenajeze un luciu de apă de vreo 3 ha pentru acvacultură.

Acumularea Rogojești face parte din Aria Specială de Protecție Avifaunistică Acumulările Rogojești-Bucecea, însă, potrivit normelor tehnice, funcţiile Acumulării Rogojeşti sunt de regularizare a debitelor în bazinul hidrografic Siret Superior, satisfacerea necesarului de apă pentru alimentări cu apă potabilă, industrială şi irigaţii, utilizare pentru hidroenergetică şi piscicultură. Suprafaţa bazinului hidrografic este de 6.891 km², iar debitul mediu multianual în secţiunea barată este de 13,2 m³ /s. Volumul total în lac este de 53.850.000 m³- volumul corespunde măsurătorii batimetrice din 2002, conform căreia capacitatea lacului s-a colmatat cu 3,48 milioane m3. Pe lângă lac se pot forma bălți, în perioadele cu debite mari ale râului Siret, iar în zonă se găsesc izvoare, rezervoare de apă și pâraie, care seacă însă pe timpul verii.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
9.4 ° C
12.2 °
9.4 °
68 %
3.1kmh
26 %
S
24 °
D
22 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...