Proiectul extinderii Unităţii de Primiri Urgenţe se prelungeşte pentru că mai sunt de reparat o mulţime de probleme. Noul termen pentru inaugurarea UPU este iunie 2022, însă nimeni nu poate garanta pentru el.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Din amânare în amânare. Aşa merg lucrările la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani. Reabilitarea a început în martie 2021, iar atunci, atât reprezentanţii Consiliului Judeţean, cât şi cei ai constructorului, promiteau că lucrările vor fi gata până la finele anului, mai ales în contextul în care pandemia era încă în plină desfăşurare.
În realitate, însă, nu doar că promisiunile nu au devenit realitate, ci mai mult, nu a fost respectat nici măcar termenul prevăzut în contract, respectiv martie 2022. Astfel, după trei amânări consecutive, acum termenul avansat este 1 iunie, însă şi această dată este sub semnul întrebării. Asta deoarece şi pe ultima sută de metri se mai găsesc nereguli, se mai dărâmă pereţi sau se sparg zonele abia asfaltate.
Fonduri suplimentare alocate pentru lucrări
„Nu doar că am promis că finalizăm până la 31 decembrie 2021 lucrările la UPU, ci facem tot posibilul să terminăm. Dacă partea de finanțare decurge normal, nu ar trebui să fie probleme”, afirma în toamna anului trecut unul dintre reprezentanţii firmei Conest. Deşi era abia luna noiembrie, aceştia afirmau atunci că stadiul lucrărilor era de peste 65%, iar la unele aspecte chiar de 90.
Între timp, a fost nevoie de ajustarea valorii licitate și suplimentarea sumelor alocate inițial, în concordanță cu Ordonanța de Guvern adoptată în august anul trecut, care permite ajustarea cheltuielilor din contractele de lucrări publice. Ulterior a mai fost o suplimentare de fonduri, cu peste două milioane de lei.
Chiar şi aşa, însă, sfârşitul de an 2021 nu doar că nu a găsit UPU finalizat, ci muncitorii plecaseră de pe şantier. Asta deoarece firma ieşeană şi-a retras echipele la începutul lui decembrie din șantier, pentru că şefii CJ au omis să solicite în timp util un nou deviz de şantier şi o actualizare a proiectului, după ce s-a realizat că în vechiul proiect erau prevăzute o serie de lucrări imposibile, precum dărâmarea unui perete de rezistență. Nu mai puțin de două luni au lipsit muncitorii din șantier, până când reprezentanții CJ au reuşit să rezolve problemele birocratice create tot de ei.
Amânări după amânări
În iarnă, după rezolvarea problemelor privind proiectul, constructorul afirma că lucrările vor fi gata pe 31 martie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a fost avansat un nou termen, respectiv 15 aprilie, iar această dată a trecut şi ea. Ulterior, constructorul a mai primit o prelungire de o lună, astfel că săptămâna viitoare CJ ar trebui să primească notificarea de finalizare a lucrărilor. De acolo mai apare o perioadă de 14 zile în care se va alcătui o comisie mixtă, pentru a se face recepția.
„În momentul în care acea comisie va constata anumite deficienţe sau vor apărea unele nemulţumiri la calitatea unor lucrări, se notifică constructorul şi se dă un termen de conformare”, a precizat un reprezentant al CJ. Asta va însemna o nouă amânare.
Mai mult, chiar şi data de 1 iunie, prezentată ca fiind cea mai sigură în prezent pentru ca botoşănenii să poată fi tratați într-o unitate nouă de urgenţe, nu este sigură. Asta pentru că „în cadrul proiectului de reabilitare sunt incluse şi mobilier şi aparatură. O mare parte dintre ele au ajuns, o altă parte încă este aşteptată”.
Reprezentanţii CJ spun că în cadrul acestui proiect urmează să se achiziționeze opt echipamente medicale performante, dispozitive medicale și echipamente de mobilier. Cel mai important echipament medical care a sosit deja şi a fost instalat este un nou aparat radiologic care va deservi UPU, cel vechi de aproape 18 ani fiind înlocuit.
Probleme descoperite la ordinea zilei
Chiar şi acum, însă, încă mai sunt găsite probleme sau disfuncţionalităţi. Un panou electric montat pe holul principal al Urgenţelor s-a dovedit a fi prea mare şi ocupa din spaţiul prin care treceau tărgile şi a trebuit regândit, la fel cum a trebuit regândită şi configurarea unei încăperi din UPU, care avea nevoie de fapt de două uşi de acces, nu de una singură.
La mijlocul lunii aprilie, constructorul a asfaltat şi întreaga parcare a spitalului şi zona din faţa UPU. La scurt timp, preşedintele CJ a venit şi s-a fotografiat în zonă, transmiţând botoşănenilor că recepţia se va face „în cel mai scurt timp”.
La câteva zile după, noua porţiune asfaltată a fost spartă de constructor, pentru montarea unei noi guri de canalizare.
Rampă de ieşire a ambulanţelor, proiectată aiurea
Până şi rampa de ieşire a ambulanţelor din UPU pare a fi proiectată aiurea, potrivit ambulanţierilor care au văzut-o, aproape jumătate din aceasta ajungând în dreptul scărilor de la intrarea principală în spital, făcând astfel dificilă ieşirea autosanitarelor din tunelul UPU.
Pe parcursul lucrărilor s-au constatat şi alte deficienţe. Spre exemplu, mai multe uşi de la saloanele din noul UPU erau prea înguste. După finalizarea salonului de stomatologie s-a constatat că mai multe conducte, destinate aparatului stomatologic, trebuiau să treacă prin podea, astfel că a fost din nou spartă podeaua pentru montarea lor.
De asemenea, banii pentru scaunul stomatologic şi aparatul propriu-zis vor trebui să vină din bugetul spitalului, pentru că cei care au făcut proiectul au omis că este nevoie de această aparatură.
Salon de reanimare micşorat pe parcurs
Unul dintre cele mai importante saloane din cadrul oricărei unităţi de primire a urgenţelor este cel de reanimare şi terapie intensivă, deoarece acolo ajung cazurile cele mai grave. Deşi iniţial planul era ca salonul să aibă şase paturi, cu spaţiu suficient pentru personalul medical şi pentru aparatura specială, acum acesta s-a redus la patru, din cauza existenţei unui stâlp de rezistenţă, care, în viziunea proiectanţilor, ar fi trebuit iniţial dărâmat.
„S-a decis să fie doar patru paturi, pentru ca personalul să aibă loc de manevră. Chiar şi cinci paturi ar fi fost înghesuite. Când vorbim de resuscitarea unui om este vorba despre o echipă medicală întreagă, trebuie să aibă spaţiu de manevră, să fie adusă aparatura. Nu înţeleg cum au prevăzut ei şase paturi”, a spus unul dintre medicii care activează în cadrul UPU.
Problemele nu se opresc, însă, aici. Astfel, izolatorul, un salon în care se presupune că ajung cazurile cu suspiciune de contaminare, pentru a se evita contactul cu alţi bolnavi, ar trebui să fie într-o extremitate a secţiei. La Botoşani, însă, este aproape în mijlocul unităţii, între saloane, şi nu are nici măcar un traseu special de transport al bolnavului, aşa cum teoretic ar trebui.
Între timp, pentru a mai „spăla” din greşeli, a fost făcută o intrare din exterior direct în acest salon, însă dacă un pacient ar trebui transportat pe o secție a spitalului, acest lucru s-ar face tot pe acelaşi traseu cu ceilalţi bolnavi.
Proiect greşit din start
Multe greșeli au fost semnalate încă din perioada de realizare a documentelor. Astfel, contractul pentru proiectare a fost încheiat de CJ în noiembrie 2019 cu societatea Spiri Com SRL București.
Ordinul de începere a fost emis în data de 19 noiembrie 2019, stabilindu-se un termen intermediar de predare a proiectului pentru obținerea autorizației de construire (PAC) de maximum 30 de zile de la data înscrisă în ordinul de începere al prestării serviciilor, respectiv până la data de 19 decembrie 2019, dar și un termen intermediar de predare a proiectului tehnic de execuție( PT+DE) de maximum 55 de zile de la data înscrisă în ordinul de începere al prestării serviciilor, respectiv până la data de 13 ianuarie 2020. Documentația PAC a fost depusă la data de 18 decembrie 2019, iar documentația PT+DE a fost depusă la data de 20 ianuarie 2020, cu 7 zile de întârziere față de data limită de 13 ianuarie 2020.
În paralel, a continuat și corespondența pentru finalizarea documentației. Astfel, la data de 3 februarie 2020, CJ comunică firmei deficiențele constatate ca urmare a analizării documentației printre care Memoriul general, memoriul de structură, memoriu dotări și instalații interioare și sistematizare verticală, Plan acoperiș incomplet, Plan fundații incomplet, Plan dotări și instalații tehnologice, documentație organizare șantier, șamd.
Firmă dată în judecată de CJ
A urmat apoi o întreagă corespondență între cele două părți, iar pe 25 martie 2020 proiectantul a apreciat că documentația a fost finalizată, iar aceasta respectă tema de proiectare și caietul de sarcini. Cu toate acestea, abia în 2 iunie 2020 documentațiile ar fi fost refăcute conform solicitărilor.
Prin urmare, în ianuarie 2021 CJ a dat în judecată firma Spiri COM SRL solicitând daune pentru aceste întârzieri. Așa se face că, în urma procesului, Tribunalul Botoșani a obligat societatea să plătească penalități către CJ în sumă de 20.761,34lei.
Lecţie de eficienţă de la vecinii suceveni
Ca o comparaţie, lucrările de extindere şi modernizare ale UPU Suceava, care este acum al doilea ca mărime din ţară, au durat din octombrie 2015 până în aprilie 2016, au costat 2,5 milioane de euro şi au însemnat extinderea de la 780 de metri pătraţi la 1.900, pe lângă dotările cu aparatură de ultimă generaţie, printre care şi un computer tomograf.
Pentru modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, Consiliul Județean a accesat o finanțare europeană prin POR 2014-2020. Valoarea inițială a proiectului a fost de 8,6 milioane de lei. Ulterior, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție, manoperă și combustibil, Consiliul Județean a suplimentat fondurile cu 2,5 milioane de lei. Deci puţin peste două milioane de euro, la actualul curs valutar, şi o perioadă de execuţie dublă decât la Suceava, adică de 14 luni.
Modernizarea Unității de Primiri Urgențe presupune extinderea cu o nouă clădire, ajungând la un total de 930 de metri pătraţi. Aceasta va avea o suprafață de 324,6 metri pătrați și un regim de înălțime P+1. De asemenea, va fi modernizat Corpul A al Unității de Primiri Urgențe, unde se va monta și o copertină de 240,5 metri pătrați.