spot_img
luni, aprilie 21, 2025
AcasăLocal BTHoaţă judecată după ce a evadat de acasă

Hoaţă judecată după ce a evadat de acasă

Caz fără precedent în județ, după ce o femeie implicată în mai multe furturi a ajuns să fie acuzată și de evadare. Asta pentru că, în timp ce era plasată în arest la domiciliu, aceasta a sfidat măsurile dispuse de judecători și a plecat de acasă. Femeia riscă să se aleagă acum cu o nouă condamnare, pe lângă cea primită pentru furturi.

Georgiana Roman, în vârstă de 38 de ani a fost reținută inițial 28 aprilie 2021, de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, fiind bănuită că în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021, profitând de neatenția victimelor, care se aflau în zone aglomerate de pe raza municipiului (Calea Națională, Piața Centrală, Strada Grivița), le-ar fi furat din buzunarele exterioare ale hainelor sau din gențile sau rucsacurile purtate în spate, portofelele cu bani sau telefoanele mobile, prejudiciul fiind de peste 7.000 de lei.

Femeia a fost plasată în arest la domiciliu

A doua zi, ea a fost plasată sub control judiciar, iar în iunie 2021, pentru că a încălcat măsurile dispuse, ea a fost plasată în arest la domiciliu. Doar că nici de această dată ea nu a respectat decizia instanței, și a plecat de acasă. Prin urmare, în iulie 2021 ea a fost arestată preventiv. Trimisă în judecată, Georgiana Roman a fost condamnată în final la 2 ani și 7 luni închisoare cu executare.

Între timp, polițiștii au pus-o sub urmărire penală pentru evadare, iar luna aceasta femeia, care este încă în pușcărie, a fost trimisă în judecată. „Este vorba de o infracțiune relativ nouă, sancționată prin Codul penal, noile reglementări intrând în vigoare din 21 mai 2021. Astfel, părăsirea imobilului de către persoana arestată la domiciliu sau nerespectarea itinerariului, ori a condiţiilor de deplasare, sunt considerare evadare şi sunt pedepsite ca atare, dacă se dovedeşte că măsurile au fost încălcate cu rea-credinţă”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

În cazul în care arestatul la domiciliu trebuie totuşi să meargă în diverse locuri, acest lucru se face numai cu acordul instanței care a dispus măsura, urmând să se indice în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.

Brăţările electronice mai aşteaptă

Anul acesta, ar urma să intre în vigoare și supravegherea inculpaților plasați sub control judiciar sau în arest la domiciliu prin intermediul brățărilor electronice. Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz, iar dispozitivele fixe se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. Sunt tratate în lege nu doar dispozitivele pentru agresor, ci și cele pentru persoana protejată, în cazul violențelor domestice.

Sistemul de monitorizare va putea primi mai multe tipuri de alerte, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului – alerta de apropiere, alerte de defecțiune, alerta de părăsire a imobilului, alerta de depășire a perimetrului dat. Legea mai stabilește crearea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

Fără acest tip de sistem, dispozitivele electronice nu pot funcționa. Legea prevedea operaționalizarea SIME la data de 1 martie 2022, dar termenul a fost prorogat până cel târziu la 1 octombrie 2022.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
24.4 °
38 %
2.8kmh
5 %
lun
26 °
mar
25 °
mie
25 °
J
25 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au mai prins curaj acuma, au văzut că chiar vine primăvara.

EDITORIAL

Trăim o lume fragmentată de conflicte care au tendința de a se globaliza și de polarizări culturale duse la extrem. Se simte însă o...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...