Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanțare nerambursabilă și integrală, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. De aceşti bani ar putea beneficia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, care este încadrat la categoria de risc 1 seismic.
Şi Spitalul Judeţean ar putea cere bani
În premieră, vor fi incluse și clădirile publice, cum ar fi spitalele, școlile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență și prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanțare nerambursabilă și în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul național și din PNRR.
Ce înseamnă clasele de risc seismic
Clasă I de risc seismic. Imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui sesim cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scară Richter. Aici intră de regulă clădiri construite înainte de 1940. Constructorii susțin că normele de protecție antiseismica sînt reduse în cazul acestor imobile.
Clasă 2 de risc seismic. Aici intră imobilele pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este mică. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, fără însă a pune în pericol structură de rezistentă.
Clasă 3 de risc seismic. În această categorie intră clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism. Astfel, poate cădea tencuială, pot apărea fisuri și crăpături la pereți, fără că viață locatarilor să fie pusă în pericol.