După apariţia în România a unui caz de hepatită acută de origine necunoscută la copii identificat la o fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, unităţile sanitare au fost notificate despre definiţia de caz în această afecțiune. Potrivit specialiștilor, un caz probabil este o persoană cu hepatită acută, negativă la virusurile hepatice A-E, de orice vârstă, care este contact apropiat al unui caz confirmat după 1 ianuarie 2022. Un caz posibil este un copil cu vârsta între 11-16 ani, cu analizele TGO sau TGP de peste 500 U/l, negativ la virusurile hepatice A-E. Un caz confirmat este cu aceeași definiţie ca la cel posibil doar că de vârsta sub 10 ani.
„În astfel de situaţii cel mai bine este să se prezinte la medic”
Medicii recomandă ca părinţii să îşi ducă imediat copiii la medic dacă au orice bănuială. „Sunt mai multe simptome, cum ar fi scaune deschise la culoare, mâncărimi inexplicabile de piele, sare de oboseală extremă, pielea şi ochii galbeni, sau urina închisă la culoare. În astfel de situaţii cel mai bine este să se prezinte la medic, nu autodiagnosticare sau tratament cu fel de fel de produse”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoșani.
Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată. Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.
Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pană în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter.
Potrivit ministerului român al Sănătății, din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.