Zeci de botoșăneni au participat vineri, alături de oficialitățile locale, la ceremoniile organizate în centrul municipiului Botoșani și dedicate marcării Zilei Veteranilor de Război. Festivitățile s-au desfășurat în fața Monumentul Eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial aflat în intersecția străzilor Cuza Vodă și Calea Națională.
La eveniment au participat și veterani de război, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă și retragere, reprezentanți ai Asociației „Cultul Eroilor” dar și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități.
Printre cei care au ținut să fie prezenți s-au aflat și ministrul Muncii Marius Budăi, parlamentari, reprezentanți ai partidelor politice, primari, șefi de instituții, comandanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și comandanții unităților militare 01251 și 01189 Botoșani.
„Îi omagiem pe cei care și-au pierdut viața în lupte și le onorăm jertfa”
După salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă a detașamentului de onoare de către prefectul județului și comandantul garnizoanei Botoșani, a fost intonat Imnul Național al României, după care a fost oficiat un serviciu religios de către un sobor format din șase preoți. Ulterior, Gheorghe Jabă, președintele filialei Botoșani a Asociației Naționale a Veteranilor de Război a rostit o scurtă alocuțiune prin care a încercat să arate însemnătatea “Zilei Veteranilor de Război”.
„Aniversăm astăzi Ziua Veteranilor de Război, ocazia perfectă să le arătăm recunoștință și respect, pentru spiritul de sacrificiu și curajul de care au dat dovadă pe timpul războiului. Îi omagiem pe cei care și-au pierdut viața în lupte și le onorăm jertfa și ne înclinăm cu respect în fața veteranilor de război. Istoria țării noastre a fost scrisă cu sângele eroilor și sacrificiile veteranilor de război.
Este datoria noastră să păstrăm flacăra patriotismului, să păstrăm în memorie faptele înaintașilor noștri și să-i învățăm pe copiii noștri istoria poporului român. Să nu uităm sacrificiile înaintașilor noștri, să ne onorăm trecutul, iar lecțiile istoriei să reprezinte pilde pentru fiecare dintre noi”, a spus prefectul județului, Sorin Cornilă. Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la monumentul eroilor, iar festivitățile s-au încheia cu defilarea detașamentului de onoare.
Veteranii de război, omagiați anual pe 29 aprilie
Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această sărbătoare a fost instituită în 2007, printr-o hotărâre de guvern, iar data aleasă nu a fost întâmplătoare.
Pe 29 aprilie 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război.