miercuri, februarie 5, 2025
AcasăInternaționalRusia vrea să scoată Ucraina din manualele școlare

Rusia vrea să scoată Ucraina din manualele școlare

Conducerea editurii ruse Prosveşcenie, care publică manuale şcolare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaţilor să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucranei, dezvăluie publicaţia Mediazona, blocată de Kremlin, scrie Le Figaro, citată de News.ro.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Această nouă regulă antrenează, declară publicaţiei ruse, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai editurii, o autocenzură.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, ei au fost îndemnaţi să reducă la minimum evocărle Ucrainei, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014.

Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă, în manualele şcolare, heralidica steagurilor naţionale. Această ştergere a Ucrainei şi a menţionării capitalei ucrainene Kiev din manuale de istorie nu este însă simplu de realizat.

Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt şterse pur şi simplu de către superiorii lor.

Asupra editurii Prosveşcenie se exercită presiuni atât de mari pentru că este cea mai importantă editură de manuale din Rusia. Ea primeşte 80% dintre fondurile dedicate achiziţionării de manuale şcolare de la statul rus. Potrivit sursei citate, redactarea impusă nu se opreşte însă doar la Ucraina.

După ce Moscova a interzis drept ”extremiste” unele reţele de socializare americane, ca Facebook sau Instagram, editorii sunt obligaţi să se asigure că acestea nu sunt menţionate în lucrări, lucru valabil şi pentru Meta.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
93 %
4.7kmh
100 %
mie
1 °
joi
2 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Trebuie că vine o iarnă grea, dacă e să ne luăm după pregătirile localnicilor.

EDITORIAL

O bulibășeală guvernamentală a făcut ca opinia publică din România să sară de fund în sus atunci când a constatat că în codul CAEN...

EPIGRAMA ZILEI

Are, fir-ar ea să fie, Materie cenușie : Căpușoru-i de păpușă Pare-a fi plin cu ... cenușă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...