Pentru angajaţii din învăţământ începe o perioadă importantă şi anume concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit. Ada Macovei, inspector şcolar general, a anunţat că joi, 21 aprilie, au fost publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, listele cu numărul de gradaţii repartizate pe categorii de personal, didactic de predare, didactic de conducere şi personal didactic auxiliar, dar şi fişele de evaluare şi autoevaluare corespunzătoare fiecărei discipline.
„Până pe data de 16 mai, imediat de pe 2 mai, când revenim la şcoală, candidaţii pot să-şi depună dosarele la secretariatele unităţilor de învăţământ, urmând ca după aceea, în perioada 17 – 20 mai, noi să facem o programare şi să primim dosarele tuturor colegilor noştri din judeţ, la inspectoratul şcolar”, a declarat Ada Macovei.
Potrivit oficialului, după calcule realizate pe criteriile cunoscute, de 16% din fiecare categorie de personal, raportat la ce s-a alocat în anii precedenţi, s-au stabilit 205 gradaţii care pot fi acordate anul acesta, la care se adaugă încă 15 de care au beneficiat cadre care s-au pensionat sau s-au retras din activitate. „Prin comisia paritară şi ulterior în Consiliul de Administraţie al inspectoratului şcolar avem stabilit un număr total de gradaţii pentru personalul didactic de predare de 205, pentru funcţii de conducere, îndrumare şi control 15, deci total personal didactic 220”, a explicat Ada Macovei.
Gradaţii şi pentru personalul din inspectoratul şcolar
La personalul auxiliar au fost acordate aproape toate gradaţiile care au rezultat din calcule, drept pentru care, în acest an vor fi date doar două gradaţii pentru personalul din inspectoratul şcolar. „E prima dată când se acordă această facilitate. Cadrele didactice aveau această oportunitate împreună cu personalul auxiliar din unităţile de învăţământ, în timp ce personalul din inspectoratul şcolar, nefiind asimilat personalului didactic auxiliar, nu a putut depune practic niciodată dosar pentru obţinerea acestui beneficiu salarial”, a concluzionat Ada Macovei.
Gradaţia de merit este o recompensă salarială râvnită de angajaţii din sistemul de învăţământ dat fiind faptul că reprezintă un plus de 25% la salariu, acordat pe o perioadă de cinci ani. În ultimii ani, din dorinţa de a fi sigure că obţin gradaţie, au fost cadre care au depus dosare şi cu peste o mie de pagini.