Bărbatul din comuna Lozna, și-a ucis fosta soție, în urmă cu două luni, și le-a înjunghiat pe fosta soarcă și pe fosta cumnată, va fi decăzut și din drepturile părintești. Reprezententanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au deschis deja o acțiune în instanță și au solicitat magistraților emiterea unei hotărâri în acest sens.
Procedura a fost inițiată chiar în ziua în care bărbatul, Petru Marian, în vârstă de 45 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru atrocitățile comise chiar împotriva membrilor familiei, acesta fiind acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, de la omor calificat și tentativă la omor calificat, ori violare de domiciliu, până la distrugere, furt, violență în familie și rele tratamente aplicate minorului. De altfel, procesul inițiat de reprezentanții DGASPC pentru decăderea din drepturile părintești se bazează inclusiv pe constatările procurorilor.
Astfel, ancheta inițiată în cazul ororilor comise de bărbat pe 14 februarie a.c. a mai scos la iveală că pe 7 februarie a.c., adică cu numai o săptămână înainte de atacul sângeros, în timp ce fiul său, M.M., în vârstă de 12 ani, se afla la domiciliul său, bărbatul l-a lovit cu palma peste față, după care l-a legat de piciorul drept de o grindă dintr-o anexă gospodărească, unde a stat atârnat cu capul în jos câteva minute. „Prin aceste acte, dar și prin alte violențe anterioare, minorului i-a fost pusă în primejdie dezvoltarea fizică, intelectuală și morală”, au arătat procurorii.
Protecția Copilului a cerut decăderea din drepturile părintești
Reprezentanții DGASPC, care au colaborat cu anchetatorii în elucidarea acestui caz, au adunat toate informațiile și au cerut decăderea bărbatului din drepturile părintești. Această acțiune este în fapt singura modalitate prin care un părinte, care pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, este privat de prerogativele autorității părintești, iar măsura se aplică prin efectul unei hotărâri judecătorești.
Decăderea din drepturile părintești reprezintă așadar o sancțiune specifică dreptului familiei, al cărei efect constă în pierderea de către părintele în cauză a exercițiului drepturilor părintești, pentru abateri grave în privința persoanei copilului. Îndreptățită de lege să ceară luarea măsurii este autoritatea publică cu atribuții în domeniul protecției copilului, în speță DGASPC, dar și procurorii pot iniția o astfel de acțiune.
Atac planificat pas cu pas
Ororile au fost comise în urmă cu aproape o lună. Astfel, înainte de a le înjunghia pe cele trei femei, Petru Marian și-a planificat atacul. Cu o seară înainte de crimă, el a mers din Lozna până în satul Horlăceni, unde locuia fosta lui soție împreună cu o fostă cumnată și fosta mamă soacră. Aici, el a spart locuința unui vecin al femeilor și a stat ascuns în casa acestuia până pe 14 februarie, când a decis să acționeze. Înarmat cu un cuțit, Petru Marian a dat buzna peste femei și înjunghiat-o pe fosta soție de 41 de ori, cauzându-i decesul.
„În aceleași împrejurări, cu același cuțit, inculpatul a mai înjunghiat alte două persoane, respectiv pe S.V. și S.C., provocându-le leziuni pentru vindecarea cărora au necesitat 20-22, respectiv 50-55 zile de îngrijiri medicale”, au arătat procurorii. Capturat de polițiști, Petru Marian a fost arestat preventiv, el aflându-se și în prezent în spatele gratiilor. Bărbatul va fi judecat de magistrații Tribunalului Botoșani pentru faptele comise, iar în paralel Judecătoria Dorohoi va analiza cererea de decădere din drepturile părintești a acestuia formulată de reprezentanții DGASPC.