spot_img
marți, noiembrie 26, 2024
HomeEditorialHrăniți cu iluzia alimentelor ieftine - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Hrăniți cu iluzia alimentelor ieftine – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Trăim vremuri grele, însă cei care au pretenția că ne conduc destinele spre binele nostru au marele „merit” că le-au făcut și mai grele. Plătim la bugetul de stat, direct sau indirect, o mulțime de contribuții, astfel că în România costurile vieții sunt cele mai ridicate din Europa. Mda, multă vreme aleșii ne-au amăgit cu tâmpenia că or fi salariile mici în România, dar alimentele sunt foarte ieftine și, prin urmare, e bine de trăit pe la noi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evident, mâncarea n-a fost niciodată ieftină în România, dar nouă așa ni s-a băgat în cap. Că e ieftină, că e de calitate, că e bio și multe altele. Alimentele au fost ieftine, dar nu pentru trăitorul în această țară. Pe vremea când salariul mediu era vreo șaizeci de dolari, da, alimentele erau ieftine, dar erau ieftine pentru cel care se îndura să părăsească Europa civilizată și să vadă cum ar fi trăit dacă visul comuniștilor ar fi devenit realitate. Mda, cu vreo cinci dolari pe zi îți puteai cumpăra pe săturate cam ce doreai din ce se vedea pe la rafturi. Și, s-avem iertare, ce însemnau atunci pentru occidental cinci dolari pe zi? Nu mare lucru, dar trăitorii din țară trăiau cu mai puțin de jumătate din suma asta. Și banii nu erau folosiți doar la făcut plinul stomacului…

Unul dintre marile reproșuri pe care părinții le fac odraslelor care nu se ridică la înălțimea expectanțelor parentale e „N-am mâncat eu ca să ai tu tot ce-ți trebuie” și în cele mai multe dintre cazuri nu e doar o vorbă spusă la supărare. În România încă putem vorbi de genul ăsta de sacrificiu. Din acest punct de vedere suntem încă bine ancorați în comunism, când cunoașteai ce gust au portocalele doar până deveneai părinte. Pe urmă gata, s-a terminat. Stăteai opt ore la coadă pentru două portocale, dar nu te îndurai să guști măcar o feliuță pentru că trebuia să te sacrifici. Bine, portocale nici nu se găseau, dar asta era valabil și pentru alimentele de bază. Un prieten plecat de ceva vreme peste hotare mi-a spus odată o chestie care ar trebui să ne doară pe toți. Domnule, îmi permit să mănânc ce vreau eu. Orice vreau eu. Intru în magazin, pun în coș, mă duc la casă și plătesc. Nu ca atunci când eram în România, când intram în magazin, mă uitam și apoi căutam cele mai ieftine produse de pe raft. Acum pot mânca și eu ce mănâncă odrasla mea. Ne place sau nu, pentru un român asta e o mare realizare.

A venit pretinsa Revoluție și noi, ca popor, tot hămesiți am rămas. E drept, acum se găsesc de toate prin magazine, dar cu ce să cumperi ce e de pus pe masă? România nu mai e de multă vreme raiul alimentelor ieftine. I-am lăsat în urmă pe occidentali; mda, suntem și noi la ceva pe primul loc. Ne putem lăuda cu cele mai scumpe alimente din Uniunea Europeană. Și nu doar când vine vorba de ce procent din venituri alocăm pentru pâinea cea de toate zilele, ci și de cifrele absolute. Cele mai multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor alimentare sunt mai scumpe în România decât în Germania sau Franța. Și să nu uităm de dublul standard; prin urmare nu doar că plătim mai mult, dar e vorba și de produse de calitate inferioară.

România, cea mai bogată țară, cea mai frumoasă, țara în care e cel mai ieftin de trăit? E greu de crezut, dar sunt mulți care se încăpățânează să susțină asta și votează în consecință cu cei din cauza cărora o ducem așa cum o ducem. Pentru că vina e la cei care ne conduc, nu la micul producător, așa cum se străduiesc aleșii să ne convingă. Știți cât primește un fermier pentru litrul de lapte? 80 de bani, nici măcar un leu. Ce se adaugă până când produsul ajunge la raft sunt taxele pe care le dorește statul. Pentru că statul are nevoie de bani pentru a hrăni cirezile de angajați din puzderia de instituții și trebuie să ia banii de undeva. Și în România cea mai mare parte a veniturilor se duce pe alimente, prin urmare nu e greu de ajuns la concluzia corectă.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.2 ° C
-1.2 °
-2.3 °
92 %
2.2kmh
5 %
mar
4 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
6 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...