Ciobanii care îngroapă sau ard lâna riscă amenzi uriaşe sau pot ajunge chiar la închisoare. Asta după ce Guvernul a aprobat un proiect care prevede că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale, care se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani. ”Lâna este considerată, conform legislației în vigoare, un sub-produs de origine animală. Ar trebui, pentru o gestionare corectă, să meargă către o unitate autorizată de incinerare”, a declarat Marioara Gătej, comisar general la Garda Națională de Mediu, pentru Știrile Pro TV. Legislația la care face referire reprezentanta Gărzii de Mediu a fost aprobată de Guvern pe data de 6 aprilie de Guvern.
„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător, iar Guvernul a decis ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a spus, la rândul său Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Probleme mari pentru ciobani
În aceste zile, ciobanii tund peste 10 milioane de oi, câte sunt în România, şi de la fiecare obțin aproximativ două kilograme de lână. Totuşi, oamenii nu au cum să valorifice acest produs, care altădată îi făcea bogați, iar acum nu mai pot nici măcar să o arunce la gunoi.
În țară, mai sunt doar câteva centre transformă lâna. Operațiunea costă 800 de lei pe tonă, la care se adaugă și transportul, încă 500 de lei. La o turmă de 1.000 de oi, cheltuiala fermierului pentru a scăpa de lână depășește 2.000 de lei.
În România există o fabrică ce transformă lâna în izolator termic pentru construcții, dar şi o fabrică de îngrășamânt natural din lână. Cele două afaceri pot prelucra, împreună, 60 de tone de lână pe an. România produce însă peste 20 de mii de tone, iar numărul celor care transformă lâna în obiecte de vestimentație este foarte mic.