Șapte persoane, printre care și două tinere, au fost trimise în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sub acuzația de trafic de migranți. Gruparea a fost anihilată în noiembrie 2019, când procurorii Biroului teritorial Botoșani din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în colaborare cu polițiștii de frontieră botoșăneni și în cooperare cu polițiști din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din județele Botoșani și Suceava, au organizat cinci percheziții domiciliare. Operațiunea de atunci s-a soldat cu arestarea la domiciliu a unuia dintre suspecți, o altă persoană fiind plasată sub control judiciar.
Cercetările au debutat în luna august 2018, după ce polițiștii de frontieră botoșăneni s-au confruntat cu un val de migranți din zona Asiei, rezultând indicii privind existența și funcționarea unei grupării infracționale, formată din cetățeni români și străini, care îi transporta pe transfugi în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat către țări din vestul Europei. În urma investigațiilor și supravegherilor informativ-operative, anchetatorii au stabilit că suspecții ar fi traficat aproape 50 de cetățeni din Bangladesh și Pakistan, care au fost depistați și reținuți de polițiștii de frontieră.
Interesant este că suspecții făceau afacerile în familie, între ei existând relații de rudenie, din grupare făcând parte inclusiv două tinere (n.r. – surorile unor suspecți) care aveau rolul de a supraveghea comunicațiile, până la preluarea migranților, și de a asigura avangarda, atunci când migranții erau transportați. De fapt, transfugii erau racolați din Ucraina și preluați de suspecții botoșăneni, care stabileau detaliile trecerii frontierei, ei cunoscând foarte bine zonele din apropierea graniței. După ce ajungeau în România, migranții erau cazați pe raza județului Botoșani pentru o noaptea sau două și transportați mai apoi spre Suceava, unde li se pierdeau urmele. Investigațiile au mai scos la iveală că migranții plăteau de regulă sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de dolari, fragmentat, pentru a putea fi trecuți dintr-un stat în altul. „(…) Urmare a activităților specifice desfășurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigații și supravegheri informativ-operative, s-a stabilit că, în perioada august 2018- iulie 2019, grupul infracțional a săvârșit mai multe acte materiale de trafic de migranți, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transferul, adăpostirea și transportul a unui număr de peste 49 de cetățeni din Bangladesh și Pakistan, care au fost depistați și reținuți de polițiștii de frontieră, ulterior fiind predați, în baza acordului de readmisie, grănicerilor din Ucraina, respectiv către Biroul pentru Imigrări Botoșani”, precizau atunci anchetatorii.
Pe de altă parte, procurorii DIICOT susțineau că o parte dintre suspecții care făceau parte din grupul infracțional au fost ridicați în toamna anului 2018 pentru contrabandă cu țigări. Astfel, fiind mână în mână cu traficanții de țigări, aceștia ei s-ar fi orientat și spre traficul de migranți, pentru a obține și mai mulți bani. Afacerile cu migranți au fost în centrul unui scandal mediatic la sfârșitul lunii octombrie 2019, după ce într-un oraș din Anglia au fost găsite, în containerul unui camion înmatriculat în Bulgaria, 39 de cadavre ale unor migranți din Asia, anchetatorii bănuind că ar fi vorba de un lot de transfugi pus la cale de rețelele specializate.