sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTZeci de rezervişti chemaţi la ordin

Zeci de rezervişti chemaţi la ordin

Zeci de rezervişti din judeţ au primit ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare. Rezerviştii au trebuit să prezinte şi o serie de documente respectiv cartea de identitate, livretul militar, adeverinţă de salariat precum şi o adeverinţă medicală din care să reiasă eventualele afecţiuni de care suferă.

Una dintre aceste întâlniri dintre rezervişti şi reprezentanţii Centrului Militar Judeţean (CMJ) a avut loc săptămâna aceasta în clubul Penitenciarului Botoşani, acolo unde rezerviştilor li s-a înmânat şi un document, respectiv <<Ordinul de chemare a rezerviştilor la mobilizare sau la război >>, aici fiind menţionat numele unităţii militare la care ar urma să se prezinte în termen de 48 ore în caz de mobilizare.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MapN) spun că ar fi vorba de proceduri standard, care au loc anual, dar verificările şi actualizarea bazei de date au stârnit diverse discuţii în spaţiul public, mai ales în contextul războiului din Ucraina, după invadarea statului vecin de către forţele militare ale Federaţiei Ruse. „Verificarea situaţiei militare a cetăţenilor este o activitate planificată cu mult timp în urmă şi este o acţiune de rutină, care se desfăşoară conform Legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare”, se arată într-un răspuns primit de la Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN.

Bazele de date cu rezervişti se verifică permanent

Centrele militare din toată ţara au obligaţia să verifice permanent baza de date cu rezerviştii. Sunt proceduri administrative dictate de legislaţia naţională, mai ales în contextul actualizării bazelor de date. Astfel, în caz de mobilizare, fiecare rezervist ar trebui să ajungă la o unitate militară. Conform planurilor de apărare, fiecăruia îi este rezervată o funcţie în cadrul unităţii militare.

Rezerviştii de peste 63 de ani ies însă din evidenţe, iar atunci locurile atribuite acestora trebuie repartizate altor rezervişti. Prin urmare, acestora din urmă trebuie să i se înmâneze un alt ordin, astfel încât în situaţia ipotetică a declarării mobilizării acesta să ştie la ce unitate să se prezinte.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
100 %
S
19 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...