Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.
În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.
Ghidul de Informare Generală este postat pe pagina de web www.ms.ro.
Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite. Numărul de telefon este 021/317.40.06, iar program este Luni-Joi: 8.30-16.30 Vineri: 8.30-14.30.
Peste 600 de mii de pastile de iod aduse la Botoşani
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a primit, recent, 629.000 de comprimate de iodură de potasiu. Este vorba despre un transport de 629 de cutii, cu câte 1.000 de comprimate fiecare, ce fac parte din două loturi de medicamente, expediate de compania farmaceutică Antibiotice Iaşi.
Specialiştii avertizează că iodura de potasiu nu se administrează preventiv şi nu este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tiroidă.
Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii. Cei mai importanţi sunt copiii, femeile gravide, femeile care alăptează şi adulţii până în 40 de ani.