Jocurile de culise și sistemul angajărilor pe pile par să continue la Botoșani. Cel mai recent scandal este legat de angajarea locotenent-colonelului (r) Sorin Ioan Ciobanu pe postul de consilier al directorului general de la Nova Apaserv, Liviu Ștefan. Înrolarea fostului ofițer la operatorul de apă ar avea, însă, substrat politic, Sorin Ioan Ciobanu fiind considerat de unii drept partenerul de viață al deputatului PSD de Botoşani, Alexandra Huțu.
Formalitățile de angajare au fost perfectate luna aceasta, Sorin Ioan Ciobanu urmând să coordoneze și nou înființatul Serviciu Control – Antifraudă din cadrul Nova Apaserv, constituit după adoptarea noii organigrame de la începutul acestui an. Informația a fost confirmată de directorul general al Nova Apaserv, Liviu Ștefan, care spune că a fost căutată o persoană cu un profil anume. „Au fost vreo patru propuneri, dar am căutat o persoană care să aibă anumite calități, având în vedere specificul activității. Nu este ușor să faci parte dintr-un asemenea serviciu de control-antifraudă pentru că ai de a face cu tot felul de oameni și mi s-a părut că profilul său corespunde”, a spus Liviu Ștefan. Doar că angajarea s-a făcut cumva pe ocolite, fără concurs. Astfel, Sorin Ioan Ciobanu a fost încadrat pe postul de consilier al directorului general, urmând să îndeplinească și atribuțiile de șef serviciu.
„Nu sunt abilitat să vorbesc în numele instituției”
Contactat de reporterii „Monitorul”, Sorin Ioan Ciobanu a respins aceste informații și a negat că ar fi membru de partid sau că ar fi fost angajat pe criterii politice. „Nu sunt abilitat să vorbesc în numele instituției, pentru că poziția pe care o ocup nu îmi permite acest lucru. Singurul în măsură să ofere informații despre ceea ce se întâmplă într-o instituție este șeful sau biroul de relații cu publicul. Cred că directorul sau biroul de relații cu publicul vă pot oferi toate datele de care aveți nevoie”, a spus Sorin Ioan Ciobanu, care a adăugat că presupusa relație avansată de unii sau de alții ține strict de viața personală, iar capacitățile sale manageriale nu pot fi puse la îndoială.
În schimb, deși reporterii „Monitorul” au încercat să afle și punctul de vedere al deputatului PSD Alexandra Huțu, aceasta nu a putut fi contactată nici măcar telefonic, deși i s-a comunicat și natura interpelării.
Organigramă nouă la Nova Apaserv
Suspiciunile au apărut în contextul în care Nova Apaserv a trecut anul acesta la o nouă organigramă, iar pentru alte șase posturi vacante mai puțin importante în ierarhia societății – două de agenți servicii clienți, trei de instalatori și un post de șofer – a fost organizat concurs pentru ocuparea acestora. Prin urmare, aspiranții la aceste posturi vor trebui să treacă prin tot felul de probe. Este drept, locotenent colonelul (r) Sorin-Ioan Ciobanu a dus la bun sfârșit nu mai puțin de șase misiuni internaționale pe frontul din Afganistan, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani, însă dacă angajarea s-ar fi făcut pe bază de concurs, la fel ca și pentru celelalte posturi, suspiciunile ar fi fost înlăturate.
Bătălii politice la operatorul de apă
Pe de altă parte, numirea a fost făcută în condițiile în care operatorul de apă a devenit în ultimul an scena unei bătălii politice între principalele forțe politice la nivel local. Astfel, din februarie 2021, după demisia fostului director general, Albert Tănase (n.r. – în urma procesului pierdut cu Aquaterm și soldat cu daune de milioane de lei), în Nova Apaserv a urmat un taifun în urma căruia a fost schimbată toată conducerea. Astfel, vechii administratori au fost înlocuiți rând pe rând, înlocuitorii fiind numiți numai din partea PSD și ALDE. Din noul Consiliu de Administrație (CA) fac parte Doru Constantin (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD). Totodată, la conducerea companiei a fost numit, iar mai apoi confirmat în funcție în urma unei pseudoselecții, Liviu Ștefan.
La fel, funcția de președinte al CA a fost adjudecată de Doru Constantin, susținut în toate funcțiile tot de PSD. Iar bătălia politică pentru controlul asupra operatorului de apă din județ a continuat anul acesta, prin eliminarea din conducerea Nova Apaserv a ultimilor directori care nu erau agreați de cei instalați în conducerea Consiliului Județean asigurată tot de PSD și ALDE. Astfel, prin intermediul noii organigrame, s-a decis desființarea celor trei funcții de director executiv deținute de Cristina Ioana Panait, Daniela Marcela Jîtărașu și Romeo Obuf (n.r. – angajați prin concurs, mandatele urmând să înceteze în 2024), cărora li s-a propus să treacă pe funcții inferioare. Urmare a noii organigrame, Nova Apaserv va fi condusă de un director general și un director adjunct, care a ajuns să fie ocupată, tot fără concurs, de Doru Constantin, adică de președintele CA. La fel, Gelu Matei, considerat reprezentantul ALDE, a preluat funcția de inginer șef, el activând de mai mult timp în cadrul operatorului de apă. Așa se face că prin crearea noilor structuri, posturile de conducere au fost adjudecate de cei care au fost sprijiniți de principalii actorii politici, adică de PSD și ALDE, partide care au reușit să-și impună oamenii în funcțiile cheie.