Locuitorii din Madrid au avut parte de o dimineață neobișnuită, după ce un strat de nisip din Sahara s-a aşternut în noaptea de luni spre marţi peste capitală, dar şi o bună parte din Spania, relatează AFP.
Cetățenii au fost nevoiți să-şi spele maşinile, terasele sau plantele de pe balcoane, unde s-a depus o pulbere fină în nuanţă de ocru.
„Când am ieșit din apartament în această dimineață am rămas șocată. Un praf maro așternut peste tot: ferestre, mașini, stradă, peste băncile din parc. Aerul se simte înecăcios, respiri mai greu, ca și cum te-ai îneca. Este pentru prima data când văd așa ceva”, a declarat o botoșăneancă stabilită la Madrid.
Calitatea aerului a fost afectată considerabil
Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania „calima”. Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii. De data aceasta, însă, „calima” a afectat Spania de la sud-est la nord-vest, din regiunea Murcia până în Cantabria, oferind scene neobişnuite şi, potrivit autorităţilor, afectând considerabil calitatea aerului, potrivit spotmedia.ro.
Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a explicat Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video postată pe Twitter. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, a detaliat AEMET.
Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus „ploi de noroi” în Spania. Calitatea aerului a fost inferioară în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila (centru) au măsurat o calitate a aerului „extrem de scăzută”, potrivit sursei citate.
Aproximativ 800 de milioane de tone de praf se răspândesc, anual, din regiunile deșertice din nordul Africii în întreaga lume.