Sindicaliștii din cadrul Instituției Prefectului Botoșani vor organiza mâine, 16 martie a.c., o grevă japoneză, în semn de protest față de nesoluționarea revendicărilor înaintate Guvernului în urmă cu mai bine de o lună.
Acțiunea de protest este organizată de Sindicatul Egalitatea și este de așteptat ca la aceasta să participe, la nivel național, aproximativ 1.800 de salariați. Funcționarii se vor prezenta la serviciu, dar vor purta pe brațe banderole albe.
„Solicităm urgentarea adoptării proiectului legislativ care are ca obiect modificarea Legii-cadru nr’153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului ar trebui să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că Instituția Prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un funcționar public din instituția prefectului are un salariu mult mai mic decât un funcționar public din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Sindicatul Egalitatea.
Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică reprezintă Instituțiile Prefectului din județele Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Instituția Prefectului – Municipiul București.
Angajaţii sunt nemulţumiţi de salarii
În 10 februarie a.c., angajații din prefecturi s-au aflat în grevă de avertisment. Atunci, funcționarii din cadrul Instituției Prefectului Județului Botoșani au încetat activitatea timp de o oră. Atunci, reprezentanții salariaților i-au prezentat prefectului Dan Nechifor, aflat pentru ultima zi în această funcţie, principalele revendicări. Aceştia au cerut modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.
Totodată, angajaţii i-au înmânat și un memoriu în care au subliniat că „prezenta situație salarială reprezintă o discriminare a angajaților Instituției prefectului în raport cu salariații altor autorități și instituții publice – centrale sau locale – aparținând puterii legislative, executive sau judecătorești – cărora, an de an le-au fost mărite/majorate salariile prin diverse acte normative (ordonanțe de urgență), iar personalul salariat al Instituţiei Prefectului a rămas, de fiecare dată, neobservat, tratamentul salarial al acestuia fiind net diferit, nejustificat și disproporționat în raport cu celelalte categorii socio profesionale”.
Ulterior funcţia de prefect a fost preluată de Sorin Cornilă, care a avut o întrevedere inclusiv cu subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, în cadrul discuțiilor fiind abordată și tema salariilor din prefecturi.