spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPrieteni cu Eminescu: Teodor V. Ștefanelli

Prieteni cu Eminescu: Teodor V. Ștefanelli

După finalizarea studiilor la Universitatea din Viena, Teodor V. Ștefanelli revine în Bucovina, îmbrățișând – notează, în prezentarea ședinței Academiei Române din mai 1910, „România Jună” (An.7, Nr.6, 1910, p.122-126) – „cariera de judecător, intrând în practică la tribunalul din Cernăuți”.  În octombrie 1876, după ce își luase doctoratul (în 1875), e trimis la Câmpulung, „unde se simțea mult lipsa de judecători români”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În 1882 este mutat la Suceava, iar în 1888 este transferat, ca pretor, la Seletin. În perioada 1889 – 1903, îl aflăm din nou la Câmpulung, unde pășește „pe terenul politic, fiind ales deputat în cercul electoral al Câmpulungului” („Junimea literara”, An.7, Nr.6, 1910, p.122-126). Presa vremii consemnează „adunările electorale din districtul Câmpulungului”, la care T.V. Ștefanelli era întâmpinat cu multă căldură. Corespondentul ziarului „Apărarea Națională”, de exemplu, consemna adunările din perioada 15-18 martie la Cernăuți (unde veniseră  „spre întimpinarea scumpului oaspe peste 50 de membri ai partidului naţional în frunte cu preşedintele partidului dl prof. Dr. Saghin, apoi vicepreşedintele dl prof. Grigori Halip, dl consilier O. Ţurcan, dl prof. Dr. Ghiorgliiu, dl consilier Emilian Isopescu, dl adiunct Dori Popovici, apoi un număr mare de membrii ai societăţii «Junimea», în frunte cu preşedintele dl Vihovici”), în Frasin (unde veniseră poporenii din Dorotea și Rucșoaia), la Stulpicani (viu aclamat de peste 300 de poporeni din Negrileasa, Gemenea, Slătioara, Ostra), Bucșoaia (în sala ticsită), Vama (primit de peste 500 de poporeni), Pojorâta (cu peste 500 de alegători din Pojorâta și Sadova), Fundul-Moldovei (unde erau adunați aproape 800 de săteni) („Apărarea Națională”, nr. 21 din 21 martie 1907, p. 2).

Când îi expiră mandatul, în 1898, Ștefanelli renunță, „din cauza multelor sale ocupațiuni (…) la el”, stăruind însă „cu toată influența pentru alegerea urmaşului său în scaunul deputaţiei, (…) Dr. „Gheorghe Popovici” („Junimea literara”, An.7, Nr.6, 1910, p.122-126).

După ce fusese 14 ani şeful Judecătoriei din Câmpulung, revine, în 1903, pentru câteva luni, în Suceava, fiind numit apoi consilier la Curtea de Apel din Lemberg şi consilier la Înalta Curte de Casaţie din Viena.

În 1914, retras din serviciul public, la Fălticeni, adună în volum și redă biografiei eminesciene poate unele dintre cele mai exacte descrieri, întârziind – după cum motivează în prefața „Către cititori” – numai din cauza că datoriile ce i le impunea serviciul de magistrat, îi absorbeau tot timpul.

Teodor V. Stefanelli a fost totdeuna la postul său de onoare atât în timpurile tulburi ale asupririi austriece cât şi în vremurile grele de pribegie ale prietinilor săi mai tineri bucovineni, bucurându-se împreună cu ei de izbânda finală a cauzei neamului său, pentru care cu dragă inimă a muncit şi a suferit”, va scrie, la decesul său, în 1920, „Foaia Diecezană” (nr. 31 din 26 iulie 1920, p. 7).

Iar E. Lovinescu, îl va evoca pe „bătrânul (său) prieten și tovarășul unui refugiu de doi ani, bătrânul cu „o minte intactă, o cultură făcută, și, ceea ce e și mai rar, o curiozitate mereu ațâțată” în „Sburătorul” (nr. 14 din 14 iulie 1920, p. 209-211):

În orășelul în care scriu aceste rânduri, nu e tei sub care să nu ne fi adăpostit, împărțindu-ne temerile și speranțele. Se refugiase din Bucovina lui de la începutul războiului mondial și, dintr-un impunător K.K. Hofrath, devenise un modest pensionar fără pensie (fără «penziune» cum spunea el) (…)

Cu dânsul și cu bătrânul general Em. Lăzărescu, atât de juvenil în necesara lui vervă, ne-am încovoiat îngrijorarea deasupra tuturor comunicatelor, comentându-le, exaltându-le, fără să ne pierdem nădejdea. Numai când oștile crăiești au recucerit Câmpulungul și tunurile bubuiau la Gura-Humorului, ne-a cuprins disperarea. Câtă strategie și diplomație n-am  făcut împreună în grădinița comunală, în timp ce aeroplanele bicefale se roteau deasupra noastră, și zările se înroșeau! Se apropia cercul de fier al împresurării, cu portițe de ieșire pentru noi, dar atât de amenințător pentru bătrânul refugiat bucovinean, pe care-l aștepta răzbunarea împărătească…

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...