Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ieşit declarat public, miercuri seară, că românii nu au de ce să îşi facă griji cu privire la o majorare dramatică a preţurilor la carburant.
„Nu au niciun motiv să fie îngrijorați, deoarece nu o să fie prețuri de 9-10-11 lei. Am vorbit cu reprezentanții marilor lanțuri de benzinării și nu se pune problema unei crize de carburanți. Am o singură informație, vor crește prețurile cu 15 bani. Nu vorbim de prețurile care au apărut pe rețelele de socializare. Oamenii nu au de ce să stea la coadă, nu vor crește prețurile cât s-a. E un fake news care are rolul de a destabiliza lucrurile”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la Știrile Protv.
Controale anunţate de autorităţi
Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunar, citat de Agerpres.
„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru.
De asemenea, astăzi, autorităţile au anunţat că preţul barilului de petrol de pe piaţa internaţională s-a stabilizat, înregistrand o scăere de 3 dolari/baril.
O reacţie a avut şi președintele Asociației Benzinarilor Particulari, Ion Tache, care a vorbit miercuri seara la Antena 3 despre isteria creată în toată țara cu privire la creșterea prețului la carburanți. „Nu e vorba de marketing, e vorba de șmecherie. Barilul de petrol e foarte mare, dar nu justifică scumpirile. Ca să ajungi la 10-11 lei/l, ar trebui să fie 180 de doalri pe baril. Tunurile se dau în vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate. Organelele competente ar trebuie să facă controale. Să ajungem la 10 11 lei e o dramă pentru oameni, care au și așa salarii mici. Soluția este ca cetățenii să fie informați și noi lei spunem să aplice prețurile și să nu mai sară calul că o să plătească această inițiativă șmecherească. Consiliul Concurenței ar trebui să-și facă treaba. Nu suntem într-o criză. E o șmecherie nesimțită”, a spus Ion Tache.
Investigaţii anunţate de Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult.
”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Reprezentanții Guvernului au anunțat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.
Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți, www.monitorulpreturilor.info, pentru a se orienta și a afla care sunt prețurile practicate de benzinării.
Isterie pornită pe facebook
Ministrul a precizat că singurul lanţ de benzinarii care au scumpit preţurile este Mol, deoarece reprezentanţii acestuia aduc carburantul din Ungaria, iar acolo stocurile sunt foarte reduse. De altfel, pshihoza de astăzi s-a creat artificial din cauza benzinariei Mol din Beiuş (BH), unde prețul inițial era de 9 lei, apoi a crescut la 11,10 lei. La scurt timp, oamenii au început să facă cozi la celelalte benzinării din localitate, iar situaţia s-a extins rapid la nivel naţional.
Potrivit Digi24, proprietarul benzinăriei ar fi motivat prețul foarte mare prin faptul că lotul de combustibil ar fi fost achiziționat la un preț foarte mare.
Micii proprietari de benzinarii, privaţi, precum BBB unde tariful a ajuns la 12 lei per litru sau Cristal (9.99 motorina şi 9.79 benzina) nu au făcut altceva decât să speculeze piaţa.