Membrii Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Botoşani nu au rămas indiferenţi la suferinţa ucrainenilor nevoiţi să-şi părăsească ţara. Ovidiu Ivanov, preşedintele comunitaţii, a declarat că încă de când s-a anunţat că primii ucraineni au ajuns în Botoşani oamenii s-au mobilizat pentru a ajuta. Astfel, la Centrul cultural al comunităţii a fost amenajat un spaţiu de cazare cu şase locuri. Aici se asigură şi masa pentru persoanele care au nevoie de ajutor. Primii care au ajuns în acest centru au fost membrii a două familii, şase persoane, care s-au aflat în tranzit prin Botoşani, în drumul lor spre Madrid – Spania. Oaspeţii au beneficiat şi de sprijin pentru perfectarea documentelor necesare călătoriei.
„Am pus la dispoziţie locuri de cazare şi în casele unor membri ai comunităţii noastreAm mai asigurat translatori pentru 15 persoane care au fost cazate în urmă cu câteva zile în hotelul Belvedere. Suntem la dispoziţia celor care au nevoie de noi. Totodată, îi punem în legătură şi cu reprezentanţii Comunităţii Ucrainenilor din Botoşani”, a explicat Ovidiu Ivanov.
Potrivit acestuia, o tânără din comunitate, Emilia Calinov, elevă în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este voluntar şi translator, fiind de un real ajutor ucrainenilor care au intrat în ţară prin Vama Stânca. „Vecinii ucraineni care vor ajunge la noi în centru le stăm la dispoziţie cu cazare şi masă şi încercăm să îi ţinem într-o stare de spirit cât se poate de bună”, a mai spus Ovidiu Ivanov.
Dorinţa de a fi de ajutor celor care fug din calea războiului are, în cazul ruşilor – lipoveni botoşăneni, şi un substrat istoric, dincolo de cel umanitar. „Dragă comunitate, în aceste zile înfiorătoare cred că e timpul să vă amintiți de acele timpuri în care strămoșii voștri au fost prigoniți, arși de vii, hăituiți și obligați să fugă din Rusia. Atunci luau cu ei credință nezdruncinată. Unde au poposit cei mai mulți? În Ucraina. Și au găsit un refugiu pentru siguranța familiilor lor. Apoi în România”, a transmis o membră a comunităţii.