spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTGhid practic. Cum putem ajuta refugiații astfel încât să nu facem mai...

Ghid practic. Cum putem ajuta refugiații astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine

Peste 100.000 de ucraineni au trecut graniţa României în cele şapte zile de la începerea războiului în ţara lor. Jurnaliştii HotNews au realizat un interviu cu Diana Tonea, expert în ajutor umanitar, pentru a le explica celor care doresc să se implice în ajutorarea refugiaţilor cum pot face asta fără să facă mai mult rău decât bine. Astfel, este important de ştiut faptul că majoritatea refugiaților care au ajuns până acum din Ucraina în România sunt în tranzit spre alte țări europene, astfel că au nevoie în principal de produse de igienă, cazare și hrană pentru câteva zile, iar donațiile trebuie să se concentreze pe asta.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Diana Tonea a întocmit şi un ghid pentru cei care vor să ajute împărţit pe două scenarii, respectiv zone de frontieră şi tranzit şi oraşe destinaţie.

Persoanele aflate în tranzit care fug din calea războiului au mai mare nevoie de următoarele servicii în prima linie de asistență umanitară:

– Protecţie şi siguranţă având în vedere că persoanele refugiate fug din calea războiului, prima nevoie este să se simtă în siguranţă şi să fie protejate.

Asistenta medicală de urgenţă 

– Acces la informaţie – informaţie cu privire la drepturile refugiaţilor în România; serviciile existente în locație, cum să acceseze sericiile existente, etc.

– Asistenţă legală multe persoane nu au documente la ei; unele vor cere azil

– Cartela SIM, acces la internet şi acces la punct de încărcare telefon.

– Mâncare rapidă, mâncare caldă, apă, băuturi calde.

Adăpost şi siguranţă – zona de aşteptare amenajată şi încălzită, pături pentru adulţi şi copii, zona mama şi copilul, etc. la trecerea de frontieră.

Transport către centrele de primire şi cazare unde pot staţiona peste noapte.

– Kit de tranzit – care să dureze pentru câteva zile. Acesta nu trebuie să fie mai greu de 2-3 kg. Ideal ar fi ca acest kit să fie un rucsac lejer, deoarece majoritatea persoanelor au mâinile ocupate cu plase şi copii. Nu le mai daţi pungi! Kit-ul de tranzit trebuie să conţină produse esenţiale precum – Săpun/produse de igienă (250g/persoană/lună), Măşti chirurgicale; gel/alcool, Alimente neperisabile uşor de transportat (biscuiţi, conserve, etc.), Tampoane şi scutece (nu în cantităţi foarte mari), Pasta de dinţi şi perie de dinţi, Şerveţele, Lanterna mică. Se pot adăuga alte produse în baza nevoilor reale ale persoanelor în trazit, având în vedere faptul că acest kit nu poate depăşi mai mult de 2-3kg.

– Momentan, aprox. 50% din ajutorul umanitar din lume este sub formă de bani. Banii se recircula şi se reinvestec în economia locală, în timp ce produsele expiră! Suma de bani se calculează în baza nevoilor, în cazul acesta ar fi o sumă care să le fie de ajuns pentru câteva zile până când ajung la destinaţie. Distribuirea banilor lichizi nu este recomandată pentru că pot pune în pericol persoanele în tranzit- de aceea, recomandăm carduri pre-platite nenominale care expira după câteva luni.

ATENŢIE!

– Toate produsele trebuie să fie noi (neîncepute) şi să nu fie expirate.

– Produsele neperisabile în cantităţi mari; hainele; produsele de igienă grele/de dimensiuni mari sunt mai adecvate pentru centrele de primire unde refugiaţii vor rămâne peste noapte. Nu este nevoie de asemenea produse în zonele de tranzit de la vămi.

– Există kit-uri standard de igienă care conţin mult mai multe produse cum ar fi (detergent de haine, şampon, piaptăn, tampoane, scutece, etc.) şi care poate fi adaptat nevoilor şi tipului de operațiune umanitară (în centrul de primire; trimis peste graniţă, etc.).

– Recomandăm ca toate donaţiile în bunuri primite să fie centralizate, verificate (data expirării de ex), sortate şi împachetate corespunzător – în cutii pentru centrele de primire şi rucsac pentru persoanele în tranzit. Nu mai trimiteţi convoaie de ajutor în punctele vamale.

De ce au nevoie refugiaţii care au ajuns în zonele de destinaţie

– Acces la aistenţă legală, documente

– Tranzit spre alte ţări din UE

– Centre de primire temporare şi de lungă durată; acces la cazare/închiriere

– Aistenţă psihosocială şi mental health

– Integrare în comunitate

– Educaţie pentru minori

– Cursuri de limba romană

– Acces la sistemul de protecţie socială sau ajutor pentru refugiaţi

– Acces pe piaţa de muncă

– Suport financiar de lungă durată pentru persoanele vulnerabile

– Acces la servicii financiere (cont bancar, credite, etc.)

– Alte servicii

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...