Consilierii municipali şi-au dat votul pentru ca primăria, în parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie, să acceseze o finanţare europeană în baza proiectului „Creșterea siguranței pacienților Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani prin instalarea unui sistem de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală și înlocuirea instalației electrice”, depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID – 19.
Municipalitatea are calitatea de lider de proiect și, alături de Spitalulul de Pneumoftiziologie, va asigura implementarea acestui proiect.
Valoarea investiției este de 6.477.932 de lei, din care construcţii plus montaj 4.429.048 de lei. Investiţia presupune, printre altele, instalarea sistemelor de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, cu acoperire totală, asigurarea iluminatului de uz general și securitate, corpuri noi de iluminat, tablouri electrice, instalații paratrăsnet etc.
„Este un spital vechi, cu probleme mari”
Înainte de vot, consilierul municipal liberal Cătălin Flutur, a reamintit că s-a mai discutat cum este posibil ca un spital de boli pulmonare să nu aibă instalaţii de oxigen. Normele sanitare, conform legii, impun o priză de oxigen la două paturi. „Am văzut şi este foarte bine că avem posibilitatea să dezvoltăm o asemenea lucrare, o lucrare de un milion de euro în care facem instalaţii sub tencuieli, schimbăm instalaţia electrică, dar nu vorbim de oxigen. Este un spital vechi, cu probleme mari, dacă nu vom lucra concomitent, poate reuşim pe ultima sută de metri să includem şi aceste prize de oxigen la paturi pentru că facem o lucrare, spargem, facem şantier şi după aia o să ne apucăm să mai facem o lucrare să punem şi prizele de oxigen”, a spus Cătălin Flutur.
Cosmin Andrei le-a cerut consilierilor să voteze proiectul în forma prezentată. „Acest spital nu l-am descoperit astăzi, avem 30 de ani cu instalaţiile aferente. Că mai putem face lucruri, sunt de acord. Haideţi să le facem într-o etapă ulterioară, ca să nu blocăm acest proiect. Spitalul, într-adevăr, are nevoie şi de instalaţii de oxigen, dar, repet, cred că puteau fi făcute până acum, dar e bine şi în al 13-lea ceas. Ar trebui să alocăm sume în buget pentru completarea proiectului”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Proiectul a întrunit 23 de voturi „pentru”, toţi consilierii fiind de acord că este mai mult decât necesară o asemenea investiţie.