În Republica Moldova sunt mulți cetățeni ucrainieni care doresc să ajungă în România, dar nu au mijloace de transport proprii. În sprijinul acestora au venit voluntari moldoveni care le asigură transportul peste graniță până în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. De aici sunt preluați de voluntari români, dar și de microbuzele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani și duși la locuri de cazare puse la dispoziție de autorități și reprezentanți ai societății civile.
Tot pentru a ajuta cetățenii ucrainieni, în baza bunei cooperări cu polițiștii de frontieră moldoveni, s-a stabilit ca atunci când în Punctul de Trecere Costești sunt mai multe persoane care au nevoie de transport, microbuzul ISU Botoșani să le preia și să le aducă în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca. Un prim transport a avut loc în urmă cu puțin timp, fiind aduse 21 de persoane, 11 adulți și 10 copii. 18 dintre acestea, opt adulți și zece copii sunt transportate, în acest moment, la Mihălășeni, la locurile de cazare puse la dispoziție de primărie.
Patru săli de clasă de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți Prut, care se află la 50 de metri de Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut, au fost pregătite pentru a caza temporar cetățeni ucrainieni care se află în tranzit.
La Ștefănești, a fost operaționalizat, în cursul zilei de astăzi, un punct de comandă mobil, pentru ca cetățenii ucrainieni să fie sprijiniți pentru a găsi cazare sau pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă.
Vă reamintim că, la nivelul Instituției Prefectului Judeţul Botoşani, în vederea gestionarii eficiente a acestei situații, funcționează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, unde sunt prezenți, 24 de ore din 24, reprezentați ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Direcției de Sănătate Publică Botoșani.