Se pune că trăim în secolul vitezei și nu putem contesta acest lucru. Cât e ziua de lungă, suntem mereu grăbiți și dornici să rezolvăm cât mai multe din taskurile cotidiene. Vorbim aici de taskurile de la job sau din viața privată. Însă în tot acest context, avem un mare ajutor din partea sectorului digital, aka internet. Deci putem spune că secolul vitezei este de fapt secolul informației și al digitalului.
Trăim revoluția digitală care parcă nu se mai termină. Tehnologia evoluează, iar internetul a acaparat planeta. Cu puțin noroc, putem comunica prin intermediul internetului oriunde pe planetă, chiar și la Polul Sud sau printr-o insulă rătăcită în Oceanul Planetar.
Să nu uităm că, până prin 1990, comunicarea între oameni se realiza în mod direct, fizic, prin poștă sau prin telefonia primitivă. Însă astăzi comunicarea este cu mult mai rapidă, facilă și la îndemâna oricui. Dispunem în prezent de telefoane mobile inteligente, prin intermediul cărora putem vorbi cu oricine, indiferent în ce parte a globului pământesc se află. Totodată, putem să lucrăm și să facem shopping online, să plătim taxele și impozitele, să comunicăm cu autoritățile statului și să practicăm diverse alte activități, totul prin intermediul internetului.
Odată cu dezvoltarea internetului în România, am asistat și la revoluția locurilor de muncă și a business-urilor, totul cu un impact puternic în economia națională și globală. În 2021, România a adăugat în nomenclatorul de meserii nu mai puțin de 61 de denumiri de noi joburi, multe dintre acestea având legătură cu internetul și mediul digital. În același timp, multe altele au fost scoase pentru că nu mai pot fi practicate sau nu dorește nimeni să le mai practice.
La ultimul recensământ al angajaților, în România sunt aproximativ 8.4 milioane de angajați. În topul domeniilor cu cei mai mulți angajați se află industrii grele cu aproximativ 2 milioane de persoane, agricultura cu 1.76 milioane de persoane și comerțul cu amănuntul cu 1.2 milioane de angajați.
La polul opus sunt domeniile: tranzacții imobiliare cu 33.000 de angajați, activități de spectacole, culturale și recreative cu 81.000 de persoane, intermedieri financiare cu 100.000 de persoane, administrație publică și apărare cu aproximativ 210.000 persoane, informații și comunicații (210.000), hoteluri și restaurante (215.000).
După cum se poate observa, zona digitală are un număr redus de angajați poate și pentru că mulți dintre cei ce activează în această industrie preferă să o facă pe persoană fizică autorizată sau prin propria firmă.
Cert este că internetul face parte din viața noastră, e ceva indispensabil și după care tânjim atunci când nu-l putem accesa. Prin intermediul internetului, am ajuns să împărtășim trăiri, experiențe, să comunicăm, să muncim, să ne distrăm, să căutăm liniște și în același ne lăsăm bombardați cu informații din toate domeniile. Inclusiv putem să practicăm sloturi online, totul din confortul propriului cămin.
România a cunoscut un salt uriaș în era digitală după 1989 și multă vreme a fost în top 3 la viteza internetului în bandă largă, ceea ce a facilitat creșterea accelerată a industriei digitale. Plus de asta, oamenii au adoptat rapid această tehnologie și au reușit să dezvolte mii de business-uri directe și tangențiale cu mediul digital și virtual.
De exemplu, industria de gambling a cunoscut o evoluție extrem de accelerată în ultimii 20 de ani, iar acest lucru a antrenat mult mai multe industrii conexe. A crescut cerea pentru diferite meserii din sfera digitală, cum ar fi: programatori, designeri, analiști, dezvoltatori web și mulți alții.
De exemplu, pentru a dezvolta un cazinou online este nevoie de zeci de oameni specializați în diferite domenii de activitate. În primul rând sunt programatorii care au salarii bune, de la câteva sute de euro la câteva mii de euro. Apoi sunt designerii și coderii, sunt cei ce se ocupă cu usability, managerii de proiect etc, toți aceștia au salarii bune, peste media din România.
Ca un cazinou online să fie de succes, are nevoie de jocuri de top, infrastructură sigură și un site securizat, iar aici intră în joc alte companii din ramuri conexe. Vorbim aici de companii dezvoltatoare de jocuri, care la rândul lor au angajați programatori, graficieni, compozitori etc. Sunt instituțiile bancare și nonbancare prin intermediul cărora jucătorii și cei ce doresc să active pe platforma cazinoului online pot face plăți și își pot retrage câștigurile.
Casino a dezvoltat o cantitate imensă de jocuri online, ceea ce face ca distracția să fie foarte uimitoare pentru jucători. În timp ce vizitați aceste site-uri web, puteți găsi mii de sloturi online și vă puteți bucura de ele în confortul casei dvs. datorită tehnologiei
Concluzia este că business-urile online au impactat puternic economia României. Comerțul online din România generează un rulaj financiar de peste 6 miliarde de euro. Industria cazinourilor online generează un rulaj financiar de peste 500 de milioane de EURO. Unele statistici spun că în România există peste 250 000 de jucători activi.
Însă în spatele acestor performanțe stau sute de mii de oameni ce lucrează la toată această infrastructură digitală fără de care nu ne puteam bucura de toată această experiență digitală.
În acest context, putem spune că statul câștigă mereu la păcănele. Toată industria de gambling din România generează peste 600 de milioane de EURO la bugetul de stat, cu o rată de colectare de 99% conform asociației din domeniu. Câștigă direct prin taxele și impozitele impuse cazinourilor și cazinourilor online. Câștigă și din taxele și impozitele pe salariile angajaților și prin rulajul bugetelor respective în zona de consum. Totodată, bugetul României câștigă bani prin impozitarea câștigurilor.
În concluzie, business-urilor online au un impact puternic asupra economiei din România. Contribuie cu bani din surse directe prin taxele și impozitele aferente, prin taxele și impozitele plătite pe salariile angajaților, dar și prin conexiunile directe și indirecte cu alte ramuri industriale.
Dacă doriți să activați în mediul digital, aflați că aveți la dispoziție zeci de joburi foarte bine plătite, de la programatori, graficieni și până la marketing online, analiști, manageri și proiect și multe altele. Internetul nu va dispărea, ci se va transforma și vom asista la o evoluție tehnologică necontenită.