Italia nu va mai cere călătorilor să prezinte atât dovada vaccinării sau a recuperării de Covid, cât și un rezultat negativ al testului de la 1 martie, a declarat marți ministrul Sănătății. Astfel, începând de la 1 martie, turiştii care ajung în Italia nu vor mai fi nevoiți să se testeze, anunță IL CORRIERE DELLA SERA, preluat de Rador.
Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat o nouă ordonanţă care prevede că ”începând cu 1 martie, pentru sosirile din toate ţările non-europene să se aplice aceleaşi reguli deja în vigoare pentru ţările europene. Persoanele care vor să intre pe teritoriul naţional trebuie să întrunească doar una din condițiile certificatului verde: să aibă certificatul de vaccinare, un certificat de recuperare după boală, sau un test negativ”.
Măsura a fost luată pentru a încuraja turismul în cadrul procesului de redeschidere anunțat de premierul Mario Draghi: treptat, dar și decisiv, pentru a încuraja revenirea la normalitate și creșterea economică. Odată cu noua ordonanță semnată de ministrul Speranza, ceea ce contează este statutul de vaccinare al fiecăruia și nu țara de origine și asta pentru că, din cauza variantei Omicron, epidemia este într-o continuă schimbare.
Autorităţile italiene au decis să permită accesul în ţară şi în cazul persoanelor vaccinate cu Sputnik și cu toate celorlalte seruri care în prezent nu permit eliberarea certificatului verde, nefiind aprobate de EMA, aceasta fiind una dintre măsurile indispensabile pentru a încuraja turismul din toate acele țări care au utillizat alte medicamente decât cele recunoscute în Italia. De asemenea, vor fi acceptate şi certificatele pe hârtie, în cazul persoanelor care provin din țări în care codul QR nu este sau nu este compatibil cu cel italian, cum ar fi, de exemplu, Statele Unite.
Ţările membre ale Uniunii Europene au convenit marţi să îşi deschidă frontierele pentru călătorii din afara Uniunii care sunt vaccinaţi cu unul din serurile autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), anunță agenția Reuters.
Vor putea intra în UE şi cei injectaţi cu vaccinurile produse în India şi China. UE a autorizat până acum doar vaccinurile AstraZeneca de producţie europeană, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi Novavax.
OMS a aprobat însă şi vaccinurile produse de companiile chineze Sinopharm şi Sinovac şi cele indiene Serum Institute (producător de vaccin AstraZeneca) şi Bharat Biotech.
Până acum, UE nu permitea accesul cetăţenilor altor ţări decât din motive foarte importante şi dacă aceştia erau vaccinaţi cu unul din vaccinurile autorizate de Uniune.